Deviația de sept și cornetele nazale. Ce este rinita cronică hipertrofică
Găsim două tringhiuri în nas. Nu facem matematică, ci anatomie. O latură poate fi modificată de aşa numita deviație de sept. Alte laturi sunt modificate de poluarea din aer, din locuinţe, dar şi de alergii.
În felul acesta, nasul nu mai e capabil să ia cantitatea de aer de care avem nevoie. Organismul nu se mai oxigenează optim și apare durerea de cap. Vedem imediat rezolvările.
Aerul, odată intrat prin nas, este încălzit instantaneu, igienizat şi umidificat. Ajunge în plămân la 36 de grade Celsius. Sunt responzabile de proces aşa numitele cornete nazale, situate pe laturile exterioare ale nasului.
Poluarea prea mare, fumul de ţigară, alergenii, toate vor creşte în volum cornetele nazale. Apare o afecţiune comună numită rinita cronică hipertrofică.
Ana Maria Apostol, medic primar ORL: „Această mucoasă devine mai mare. Mulţi oameni zic că afară e mai mult praf decât în casă. E același aer şi în casă, ai închis geamuri şi inflamaţia cornetului va fi mai mare. Trebuie să stăm în aer liber, să nu folosim aer condiţionat, că inflamează şi mai mult acete cornete. Praful pe care îl vedem pe mobilă este şi în nas şi acest praf staţionează pe mucoasa nazală şi el se va umflă. Noaptea se agraveză când stăm la orizontală. Stagnează sângele jos şi în aceste cornete și se umflă şi mai tare"
Vedem în nas şi latura din mijloc. Aici se constată aşa numita deviaţie de sept. Latura e curbată. O găsim la 80% dintre oameni. La începutul vieţii nu are importanţă. Dar, pe măsură ce îmbătrânim, deviaţia se combină cu inflamaţia cornetelor.
Andreea Groza, Știrile Pro TV: „Chirurgicial, ce puteţi să faceţi?”
Ana Maria Apostol, medic primar ORL: „Chirurgia readuce confortul. Te duci pe această deviaţie de sept şi o corectezi. Apoi te duci pe acest cornete nazale şi le reduci în volum. La 20 de ani, deviaţia de sept nu contează. Vom lua suficient oxigen. La 50 de ani, contează”.
Andreea Groza, Știrile Pro TV: „Organismul este mai puţin eficient. Vasele de sânge devin mai rigide, cantiatea de oxigen trebuie să crească. Nu e posibil, dacă nasul nu este în stare bună. Din copilărie până la vârsta a treia, lăsăm aerul să ia suficient oxgen prin igiena zilnică. Aşa cum ne igienizăm dinții”.