La ce riscuri se expun cei care beau alcool, după ce consumă mâncare bogată în grăsimi

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 20 Decembrie 2017 11:25
Categorie: CSID

Pe cât de ușor este absorbit de organism, pe atât de lent este eliminat. În ficat, orice gram de alcool este discompus de enzime. Între numărul acestora și cantitatea de alcool consumată este o strânsă legătură.

Cea mai nefericită combinație alimentară este mâncarea grasă plus alcool.

Dr. Ioan Florin Bălănică, nutriționist:Există o enzimă la nivelul ficatului, care metabolizează atât alcoolul, cât și grăsimile. În momentul în care consumăm atât alcool, cât și grăsime, enzima din ficat se află într-o dilemă – ce va metaboliza mai întâi, și atunci va lua alcoolul și va depune grăsimea.”

Combinația alcool – mâncare grasă produce, inițial, ficat gras, adică steatoza hepatică. Este reversibilă prin dietă și renunțare la alcool. Apoi apare steatohepatita, care presupune și inflamarea celulelor. A treia etapă se numește fibroză hepatică – celulele funcționale ale ficatului devin cicatrici nefuncționale; nu mai e reversibilă și evoluează spre ciroza hepatica.

Important este ca, după un pahar de alcool, să beți apă, cât mai multă, pentru că alcoolul deshidratează.

În căutarea zahărului ascuns din alimente, care ne îmbolnăvește. Cum apare așa-numitul "ficat gras"

 

Mai multe detalii în video.

Cât să mâncăm de Sărbători pentru ca ficatul să nu clacheze

Cât să mâncăm de Sărbători pentru ca ficatul să nu clacheze

CSID

Cum sunt afectate de stres femeile care își doresc un copil

Infecțiile intime apar mult mai repede la tinerele care își încep viața sexuală devreme

Mulţi pacienţi se prezintă la medic cu glaucom în stadiu avansat. Cum ţinem boala la distanţă

Un sfert din alergiile din Europa de Vest au la bază ambrozia. Amenda primită de cei care nu o distrug

Copiii ţin minte durerea şi ajung să se teamă de medici. Metodele moderne de anestezie

De ce nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm pufuleţi. Cum ajută creierul

rosie inima de bou

Cum ne-au furat francezii şi bulgarii roşia "inimă de bou", creaţie românescă