La ce riscuri se expun cei care beau alcool, după ce consumă mâncare bogată în grăsimi
Pe cât de ușor este absorbit de organism, pe atât de lent este eliminat. În ficat, orice gram de alcool este discompus de enzime. Între numărul acestora și cantitatea de alcool consumată este o strânsă legătură.
Cea mai nefericită combinație alimentară este mâncarea grasă plus alcool.
Dr. Ioan Florin Bălănică, nutriționist: „Există o enzimă la nivelul ficatului, care metabolizează atât alcoolul, cât și grăsimile. În momentul în care consumăm atât alcool, cât și grăsime, enzima din ficat se află într-o dilemă – ce va metaboliza mai întâi, și atunci va lua alcoolul și va depune grăsimea.”
Combinația alcool – mâncare grasă produce, inițial, ficat gras, adică steatoza hepatică. Este reversibilă prin dietă și renunțare la alcool. Apoi apare steatohepatita, care presupune și inflamarea celulelor. A treia etapă se numește fibroză hepatică – celulele funcționale ale ficatului devin cicatrici nefuncționale; nu mai e reversibilă și evoluează spre ciroza hepatica.
Important este ca, după un pahar de alcool, să beți apă, cât mai multă, pentru că alcoolul deshidratează.
Mai multe detalii în video.