Zece parti ale corpului tau despre care nu stiai nimic. Afla importanta lor

Corpul uman

Organismul uman prezinta in continuare mistere greu de inteles. Chiar daca oamenii de stiinta au analizat corpul uman in detaliu, exista in continuare parti despre care nu se stia nimic pana de curand. 

Dupa secole de cand cercetatorii din intreaga lume analizeaza pana in ultimul detaliu cadavre pentru a afla mai multe informatii despre cum functioneaza organismul omului, un clasament recent a scos la iveala zece zone ale corpului care au fost neglijate, scrie Business Insider.

Ligamentul “nestiut” din genunchi

O echipa de cercetatori belgieni a descoperit pentru prima data un ligament la nivelul genunchiului, denumit ligament antero-lateral. Chiar daca un chirurg francez a emis o teorie in 1879 referitoare la existenta acestui ligament, nu a fost prezentata nicio dovada pana in prezent.

Descoperirea este importanta intrucat ajuta in explicarea unor afectiuni ale genunchiului si prezinta o noua etapa in tratarea unor astfel de boli.

Citește și
acnee
Problemele care se ascund in spatele acneei. De ce trebuie sa consultam dermatologul
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Stratul lui Dua

O alta descoperire revolutionara confirma prezenta unui strat nou, necunoscut pana in prezent, in ochiul uman. Denumita “Stratul lui Dua”, dupa numele descoperitorului sau, Harminder Dua, membrana transparenta ce acopera ochiul este dura si foarte subtire, avand o grosime de doar 0.001 mm.

Harminder Dua a precizat ca “din punct de vedere clinic, exista multe boli ce afecteaza partea din spate a corneei, iar specialistii din toata lumea le asociaza deja cu prezenta, absenta sau lezarea acestui strat”.

Coaste suplimentare

In mod normal oamenii au 12 coaste pe fiecare parte a corpului, insa exista si exceptii. In ultimul timp, medicii au observat tot mai des, in cazul unor pacienti, o coasta in plus. Aceasta a fost botezata “coasta cervicala”, si se gaseste in cazul a trei la suta din populatie.

Situata in partea de sus a claviculei, aceasta coasta poate provoca daune pe termen lung, intrucat poate atinge nervi sau vene importante ale corpului uman.

Muschii urechii

Cainii, pisicile, dar si unele persoanele norocoase au posibilitatea de a isi misca urechile inainte si inapoi. Muschii auriculari sunt alcatuiti din ramura auriculara anterioara, care imprima miscarea in fata a urechii, ramura auriculara superioara, care ajuta la ridicarea urechii, si ramura auriculara posterioara, care coboara urechea.

Chiar daca toti oamenii au muschii auriculari, doar 15 la suta din populatie isi poate misca urechile.

Cuticulele

Cuticulele se gasesc in partea de jos a unghiei, la intersectia degetului cu unghia. Sub stratul cuticular are loc, frecvent, procesul de formare a unghiei. Chiar daca sunt invizibile, aceste parti ale unghiei previn bacteriile sa intre in corp.

Osul hioid

Osul hioid, denumit si osul lingual, este un os in forma de potcoava care ajuta la miscarea limbii si la inghitire. Acest os este prezent numai la oameni si este singurul os din corpul uman care nu este interconectat cu alte oase, fiind prins printr-o serie de ligamente. Din acest motiv i se mai spune si “osul plutitor”.

Este un os in forma de potcoava de cal situat in linia median anterioara a gatului intre barbie si glanda tiroida. In repaus, acesta se aseaza la nivelul bazei mandibulei in fata, si la nivelul celei de a 3-a vertebre cervicale, in spate.

Coccisul

Osul coccigian, sau coccisul, este un os aflat la baza coloanei vertebrale, langa osul sacral, fiind compus din patru vertebre unite. La unele animale acesta formeaza coada.

Odata cu noile descoperiri medicale, s-a constatat faptul ca osul coccigian nu are un rol atat de important in sustinerea unor parti ale corpului, intrucat eliminarea lui, in cazul unor traume, nu prezinta niciun dezavantaj.

Exista cazuri cand nou-nascutii prezinta o extensie a coccisului, insa acest lucru se remediaza prin operatie. In trecut insa, atunci cand un copil se nastea cu ceea ce parea atunci a fi o coada, atat bebelusul cat si mama erau executati, fiind considerati trimisi ai diavolului.

Oasele care dispar

Reteaua de oase din corpul uman are in continuare mistere nerezolvate pentru medici. Adultii au mai putine oase decat copii, fiind nascuti cu 350 de oase, si ajungand la doar 206, in perioada maturitatii, unele din ele fuzionand cu altele.

Stomacul regenerator

Chiar daca pare desprins din filme, statistic vorbind, oamenii au parte de un stomac nou la fiecare trei-patru zile. Acest lucru este datorat celulelor care intra in alcatuirea stomacului.

Acestea se regenereaza in mod constant, stomacul beneficiind de noi straturi protectoare care previn auto-digerarea.

Filtrum

Filtrumul sau santul subnazal la om este o depresiune mediana verticala pe suprafata buzei superioare, care coboara sub septul nazal si se termina in jos prin tuberculul buzei superioare. De o parte si de alta a filtrumului se intind doua suprafete triunghiulare, cu varful in afara, acoperite la barbati de mustati.

In cazul animalelor, filtrumul are rolul de a tine zona nasului umeda, fapt ce ajuta la procesul de mirosire, insa in randul oamenilor, santul subnazal nu are nicio folosinta. Specialistii spun ca dezvoltarea simtului vederii la oameni a dus la atrofierea celorlalte simturi.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Spanacul, loboda, urzicile si usturoiul verde, armele romanilor in lupta cu astenia de primavara
Spanacul, loboda, urzicile si usturoiul verde, armele romanilor in lupta cu astenia de primavara

De cand s-a incalzit vremea, jumatate dintre romani fac o cura de spanac, stevie, loboda sau urzici. De la ceapa si usturoi verde, pana la untisor si leurda, fiecare este o arma in plus contra asteniei de primavara.

Problemele care se ascund in spatele acneei. De ce trebuie sa consultam dermatologul
Problemele care se ascund in spatele acneei. De ce trebuie sa consultam dermatologul

Aveti o leziune deranjanta la nivelul pielii? Mergeti la dermatolog pentru o examinare completa a tegumentului. Acesta deoarece indiferent de ceea ce va deranjeaza, specialistul poate descoperi si alte probleme posibil periculoase.

Oamenii de stiinta confirma: Statul prea mult pe scaun aplatizeaza posteriorul
Oamenii de stiinta confirma: Statul prea mult pe scaun aplatizeaza posteriorul

Potrivit ultimelor studii, cand oameni stau jos, o mare parte din celulele grase de pe partea dorsala se extind cu pana la 50%. Drept urmare, fundul devine mai rotund si mai mare.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”
Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”

Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost arestat la Marignier, în Haute-Savoie, suspectat de pregătirea unei acţiuni jihadiste în timpul Jocurilor Olimpice (JO) la La Défense, în Hauts-de-Seine, potrivit Parchetului Naţional Antiterorist (PNAT).

 

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.