Vanatul nu este atat de sanatos pe cat se crede. Cat de putin avem voie sa mancam in fiecare saptamana
Carnea de mistret este mult mai valoroasa decat cea de porc din punct de vedere nutritional. Contine mai putine grasimi si o cantitate ridicata de aminoacizi esentiali, vitamine si saruri.
Nu va ganditi la preparate ca la delicatese greu accesibile. O suta de grame de carne de mistret, doza maxima recomandata unui adult costa cat o supa obisnuita.
Carne de vanat cu spetzl este masa de Craciun al unui elvetian care se respecta. Jakob Hausman pune pe foc felii de porc mistret. Le combina cu un fel de taitei de casa - spetzl - si neaparat cu varza rosie si de Bruxelles.
Mistretul vanat nu se prepara...oricum. Se tine pana la trei zile la fezandat, la temperaturi scazute. Si in blana, neaparat. Abia apoi este transat, iar carnea se pune la marinat.
Bucatarul ne-a explicat cum desfacem aromele. Medicul avertizeaza insa ca, inainte de marinarea de la frigider, carnea se fierbe bine. Se lasa la racit si abia apoi, in zeama proprie, se adauga condimentele.
Dr. Iolanda Vivisenco, medic specialist pediatru: “Fiind vorba de animale salbatice exista un risc crecut de toxiinfectie alimentara. Aceasta carne trebuie foarte bine preparata termic, de aceea nu vom consuma niciodata carne de vinat la gratar”.
Daca vreti carne cu adevarat moale, in marinata puteti pune felii de ananas proaspat.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: “Enzimele din ananas, bromelina din ananas, are rol de lichefiere a proteinelor din carne, am putem sa vedem si daca punem ananas pe o felie de carne cruda la fezandat, o s-o inmoaie”. Abia acum savurati in siguranta bucatele.
Alt detaliu de netrecut cu vederea este cantitatea de vanat. Cel mult 100 de grame de carne cruda per portie. Prin preparare si pierderea de apa inseamna, net, la vreo 80 de grame felia.
Dr. Marlena Pascu, medic primar diabet si nutritie: “Este un lux pe care ti-l propui si ti-l faci la citeva luni, nu mai des. Daca consumi la 2-3 luni carne de vinat nu se intimpla nimic dar daca consumi saptaminal poti sa faci guta”
Dupa consumul de proteine, rezulta produsi de degradare sau deseuri pe care organismul le elimina din sange in urina. Cele mai importante deseuri sunt acidul uric, creatinina si ureea. Aceste substante se gasesc in mod normal, in sange, in concentratii mici. Devin otravitoare pentru organism daca depasesc un anumit nivel. Acidul uric, creatinina si ureea cresc, in sange si in urina, dupa consumul de alimente bogate in proteine. Richinul depune o munca titanica sa le elimine. De aceea, carne de vinat se consuma la 2-3 luni. Alcoolul, cafeaua si ceaiul cresc concentratia acidului uric din sange. Si nu se consuma in asociere cu acest aliment.
Sursa: Pro TV
Etichete: carne, nutritie, sanatate, uree, mistreti, guta, vanat,
Dată publicare:
19-12-2015 11:56