Ministerul Mediului vrea sa scada tarifele de vanatoare pentru straini. Lista de preturi care va naste controverse
Ministerul Mediului vrea sa scada tarifele de vanatoare pentru strainii care vor sa ucida animale mari, in padurile noastre.
De exemplu, pentru un urs mediu, vanatorii din alte tari vor da si cu 3.000 de euro mai putin fata de cat dau acum. Noua grila de preturi este in dezbatere publica.
Dupa 14 ani, in care tarifele au ramas neschimbate, noul ordin de ministru cu preturile minimale pentru vanatoare valabile in cazul cetatenilor straini ar putea intra in vigoare de luna viitoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cea mai mare diferenta este in cazul unui urs de 400 de puncte, adica nici prea mare, nici prea mic. Cei care vor sa impuste un astfel de exemplar, vor da numai 4.000 de euro, in loc de 7.000, in prezent.
Punctajul este dat de masuratori, dupa standardele internationale. Si ursii mai putin valorosi s-au "ieftinit" cu 2.000 de euro. In plus, vanatorul plateste cu 500 de euro mai putin pentru un animal pe care l-a ranit, dar nu a reusit sa-l prinda.
Modificarile vin in contextul in care acum o luna pe retelele de socializare au circulat scene socante, cu animale ucise, se pare, de vanatori straini. Imaginile au starnit furia opiniei publice.
In cazul cerbului comun, "reducerile" sunt de 300 pana la 700 de euro, in functie de marimea trofeului. Cele mai valoroase si mai rare exemplare au, culmea, cele mai ample taieri de preturi.
Pentru mistretii care intra in bataia pustii apar scaderi de 50 de euro pe toate categoriile in noua grila aflata in dezbatere publica.
Administratorii fondurilor de vanatoare sustin modificarile Ministerului: "Ele sunt tarife de plecare. Ele se fixeaza in functie de cerere si oferta si de pretul international. Deci, plecand de la serviciile oferite, de la tipul de vanatoare pe care-l ofera, aceste tarife pot fi mari sau mici, in functie de interesul pe care-l ai fata de specie. Daca tu vrei sa protejezi o anumita specie, atunci pui tarife mari."
La noi, doar Marmota s-a scumpit cu 100 de euro, iar ciocarliile vor putea fi vanate doar cate 50 pe zi, de persoana, fata de 100, acum. Anual, peste 3.000 de straini vaneaza in Romania. Numai sezonul trecut au lasat aici cateva milioane de euro.