Valorile marite ale colesterolului la persoanele tinere pot indica inceputul unor afectiuni grave. Iata ce trebuie sa faceti
Ati constat valori ridicate ale colesterolul rau, desi sunteti tanar? O prima vizita se face, in acest caz, la endocrinolog.
Cei mai multi hormoni se secreta in colesterol. Intre valorile acestuia si dezechilibru este o stransa legatura.
Colesterolul global circula liber in sange. Colesterolul LDL este cel care patrunde in peretele vaselor de sange si determina boala denumita ateroscleroza. Colesterolul HDL este cel care i se opune. Popular, ii spunem colesterol bun.
Trigliceridele sunt sursa de energie a organimului. Aceastea se nasc din VLDL colesterol. Suna complicat, poate. Trebuie sa retineti doar un singur aspect, insa: o data pe an, sa verificati aceste valori.
Profesor doctor Dan Olteanu, medic primar gastroenterolog: "Valori mai mari ale HDL colesterol peste 60 se insotesc de longevitate, cata vrema valori mai mici de 40 au risc de ateroscleroza. Cresterea LDL colesterol si scaderea HDL este risc major pt ateroscleroza."
Daca observati modificari, dati-le importanta. Spre exemplu, in tinerete, valorile marite ale grasimilor din sange pot arata o mostenire de la parinti. Situatie in care nu aveti incotro: trebuie sa tineti regim alimentar si sa luati medicatie toata viata.
A doua cauza majora este de natura hormonala.
Doctor Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "In endocrinologie, cea mai frecventa cauza este hipotiroidismul, atunci cand glanda tiroida nu functioneaza, valoarea colesterolului creste, inclusiv colesterolul rau."
Si disfunctiile glandelor supra-renale, care produc cortizolul, au legatura cu valoarea colesterolului din sange.
Doctor Antonela Burlacu: "Cortzizoul este un reglator al metabolismului lipidic, cand cortizolul functioneaza in exces apar cresteri ale colesteroului rau."
In cazul femeilor, dereglarile menstruale implica si un set de analize uzuale.
Doctor Antonela Burlacu: "Femeile care au sindorm de ovar polichistic sau o functie ovariana precoce afectata au cresteri ale colesterolului."
Dupa diagnostic, medicul va incerca sa corecteze cauza endocrina. In paralel insa, veti tine un regim alimentar sarac in grasimi de orgine animala si veti face miscare. Dieta trebuie alcatuita cu ajutorul unui specialist, nu aleasa dintr-o lista de cure care promit scaderi ponderale rapide.
Profesor doctor Dan Olteanu: "Daca scadem peste 1 kg pe saptamana in greutate, cum fac unele regimuri, riscam o complicatie hepatica. Nu e bine."
Steatoza hepatica apare cand in ficat exista depuneri de grasime. Ar fi un dezastru pentru organismul care lupta deja cu valori mari ale colesterolului.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, colesterol, analize, csid, ce se intampla doctore, doctore?,
Dată publicare:
09-12-2014 11:24