Cinci lucruri pe care nu ar trebui sa le spuneti niciodata copiilor. Efectele negative ii pot marca pe viata

Ultima actualizare: 08-12-2014 07:08

"Sunt mult prea sensibili si neputinciosi", obisnuiesc parintii sa spuna despre propriii copii. Ce ascunde aceasta afirmatie? Cei mici au o inventivitate scazuta cand e vorba de gasit solutii la problemele zilnice.

Nu va invata nimeni sa fiti parinti. Dar modul in care interactionati cu propriii copii, modul in care le vorbiti se rasfrang in viata lor ulterioara. Cand gresim? Este atat de greu de descifrat. Tocmai de aceea incercam sa insiram cateva cuvinte-cheie pe care nu ar trebui sa insistati. Suna, poate, coplesitor. In mare, sunt doar cinci mesaje principale.

MESAJUL 1: Nu vreau sa aud!

"De foarte multe ori parintii gresesc prin a avea atitudinea: 'Nu ai voie sa faci asta, nici nu vreau sa aud de asa ceva!", a spus Andreea Manolache, psiholog centru de toxicologie.

Aceasta atitudine inseamna un blocaj in mintea copilului. Nu mai sunteti in aceeasi echipa, ci in tabare adverse. Micutul vrea sa auda de la dumneavoastra cand are o problema, o dilema sau cand face o prostie un singur lucru: "Cum rezolvam?". Si nu: "M-ai suparat! Nu vreau sa mai aud nimic!".

MESAJUL 2: Tu de ce nu poti?

Tu de ce nu poti cand ceilalti pot? O fraza des intalnita, mai ales in comunicarea cu scolarii.

"Asta inseama ca daca eu i-am spus ca nu e suficient de bun, cand va ajunge mare va avea sentimente ca in raport cu ceilalti nu este suficient de bun si va avea nevoie, in raport cu ceilalti, de recunoastere si confirmare permanenta", a spus Jeni Chiriac, psiholog.

Pe termen lung, aceasta poate fi o sentinta. Viitorul adult nu va fi niciodata o persoana independenta, pe care si-o doreste orice parinte.

MESAJUL 3: Esti cel mai frumos!

Laudele nerealiste pot avea, la randul lor, repercursiuni.

"Gresim pentru ca jignim capacitatea copilului de a evalua realitate intr-o maniera obiectiva si, la un moment dat, copilul nu mai da crezare cuvintelor noaste, daca sunt gratuite", a explicat Jeni Chiriac, psiholog.

Copilul nu isi antreneaza capacitatea de a evalua corect propria valoare, iar parintele pierde credibilitate. Ce urmeaza? N-ar trebui sa fiti suprinsi daca cel mic va desconsidera la un moment dat.

MESAJUl 4: De ce n-ai luat DOAR foarte bine!

Ce inseamna aceasta dojana? Copilul va invata doar pentru calificative, fara sa vada obiectivul principal. Dezvoltarea ca individ. De aceea, trebuie insistat pe aceasta latura. Nu pe nota, ci pe informatie. Nu pe calificativ, ci pe cunostinte.

"Setarea unor obiective pe termen lung este esentiala pentru ca asa ajung si ei sa dezvolte rabdare, perseveranta, eficienta personala", a spus Jeni Chiriac, psiholog.

MESAJUl 5: Mananci prea mult!

Stim ca aproape 40% din copiii romanilor au probleme cu greutatea. Cunoastem si solutia. Portii inteligent compuse si miscare. Nicidecum un astfel de mesaj.

"Toate acestea nu fac altceva decat sa-i transmita mesaje care nu sunt deloc favorabile: forma corpului si aspecul fizic e foarte important, acceptarea sociala si valoarea ta personala depind de aspectul fizic, eu te plac daca tu ai o anumita greutate"
, a explicat Bogdana Bursuc, psiholog.

Daca are probleme cu greutatea, incepeti printr-o vizita la medic si apoi urmati un program alimentar gandit. Nu ii reprosati copilului un comportament legat de mancare, pentru ca nu creati decat premiza unor tulburari emotionale care se vor reflecta ulterior in acelasi aspect: hrana.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO