Hipercalcemia, un semn de ingrijorare. Ce trebuie sa faceti daca aveti valori mari ale calciului in sange

Ultima actualizare: 10-12-2014 06:59

Ati descoperit valori mari ale calciului in sange? Aceasta situatie este mai alarmanta decat indicii aflati sub limita.

E cazul sa va verificati glandele para-tiroide. Daca functioneaza incorect, scot calciul din oase si il depun in alte locuri, unde devine periculos.

Ne nastem cu opt grame de calciu per kilogram in corp si ajungem la adolescenta cu nu mai putin de 19. Acest element intra in sutructura osoasa, musculara, contribuie la coagularea sangelui si la fuctionarea normala a enzimelor din organism. Traim la nivel enzimativ, asadar vorbim despre o substanta vitala. La varste mici, frecvent se diagnosticheaza valori sub limita normala.

Profesor doctor Dumitru Oraseanu, sef sectie de pediatrie: "Daca e vorba de un nou-nascut, poate sa imi faca o criza convulsiva. Din lipsa de calciu, poate sa imi faca o boala la inima."

La un copil mai mare, sunt manifestari care ar trebui sa atraga atentia parintilor.

Profesor doctor Dumitru Oraseanu: "Copilul e iritabil, e foarte agitat, acuza niste amorteli fine in jurul gurii, acuza crampe musculare."

Se face o simpla dozare calciu, apoi medicul corecteza deficienta. Dupa perioada de crestere, hipo-calcemia tradeaza carente alimentare, care pot fi corectate prin regim. Rareori, arata boli severe. Ceea ce trebuie sa va conduca la endocrinolog nu sunt neaparat valorile sub limita normala, ci valorile ridicate. Care este conduita? Se repeta analiza, dar fara garou si dupa post alimentar. Ce arata valorile mari ale calciului in singe?

Doctor Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Glandele paratiroide sunt situate in spatele tiroidei si au rol fundametal in reglarea metabolismului calciului. Cand acest glande se maresc, calciul ionic creste."

Se maresc in cazul unor tumori benigne sau maligne si secreta in exces parat-hormon.

Doctor Antonela Burlacu: "Cand se secreta prea mult, incepe sa scoata calciul din oase, stimuleaza secretia in rinichi, stimuleaza vitamina D care abspoarbe mai mult calciu din intestin."

Efectele sunt in lant. Creste tensiunea arteriala, dar scad bataiele inimii. Apare constipatia, iar in diferite tesuturi din organism apar depozite de calciu. La valori foarte mari, apare confuzia, urmata de coma.

In fiecare an, nu ratati analizele uzuale de sange, indiferent de varsta pe care o aveti. Va dau date vitale despre cum functionati.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO