Cat ar trebui sa creasca intr-un an un copil si ce ascunde lipsa acestui lucru. Analizele obligatorii incepand de la 3 ani
Daca faceti exudatele, examenele coproparazitologice si ajungeti la medicul de familie in aceasta perioada, nu va feriti sa il rugati sa ii ia copilului si tensiunea.
Suntem obisnuiti sa asociem aceasta analiza netraumantizanta cu varstele inaintate. Peste tot in lume, insa, valorile sunt masurate inca din copilarie. De la varsta de trei ani, mai precis.
Hipertensiunea in copilarie are sapte cauze patologice frecvente. Parte dintre boli evolueaza fara alte simptome.
Frecvent la varste mici, modificarea tensiunii arteriale indica prezenta unei boli endocrine. La fel, abateri de la graficul de crestere in inaltime a copilului. Nu in greutate, atentie mare!
Din sase in sase luni ar trebui sa il masurati. Dupa primele 12 luni de viata, un copil ar trebui sa creasca, anual, intre 4 si 8 centimetri. Orice abatere ar putea impune tratament cu hormoni. Sunt sanse mari sa existe o problema.
Tot la varste mici, analizele uzuale trebuie sa includa si dozarea colesterolului, dar si a glicemiei. De aproape 50 de ani exista date care arata ca ateroscleroza nu incepe la varsta a doua, ci in copilarie.
Afectiunea, care determina accidentul vascular cerebral si cel miocardic, e determinata de nivelurile mari de colesterol din sange. Iar acesta creste nu din cauza grasimii din alimente, ci din cauza zaharului. Si a sucurilor.
Mihaela Bilic, nutritionist: "Daca noi bem o bautura carbogazoasa chiar facuta incasa, un fresh, orice suc are 6 lingurite de zahar la un pahar, iar creierul in momentul in care il consumam considera ca a primit apa chioara."
Facem calculele. 6 lingurite de zahar inseamna 300 de kilocalorii, adica un pranz complet. Cand cel mic foloseste calorii sub forma lichida, creierul lui nu le percepe. Si ii va cere din nou si din nou zahar. Asa se pun caramizile pentru accidentul vascular la varste tinere, dar si pentru diabet.