Un copil are nevoie de imbratisari la fel de mult ca de vorbe bune. Cum ii ajuta aceste gesturi in evolutia lor
Il incurajati si ii spuneti ca il iubiti. Un copil insa are nevoie de imbratisari, la fel de mult ca de vorbe bune.
Suntem mamifere, iar in codul nostru genetic scrie ca nu putem trai fara atingeri. Aceasta conditie a evolutiei se vede cel mai puternic in relatia cu propriul copil.
Diana Stanculeanu, "Salvati copii'': "In Romania, se spune ca un copil trebuie pupat doar in somn si acest comportament e interpretat ca fiind rasfat, ori a-mi manifesta concret afectiunea fizica fata de copil nu numai ca nu este rasfat, ci e una dintre modalitatile prin care copiii inteleg ca sunt iubiti si acceptati si ca nu sunt abandonati emotional."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De la nastere si pana cand devine adult, un copil are nevoie de sarutari si imbratisari de la parinti. Initial, le va cauta si le va accepta fara retinere. Pe masura ce va creste, le va respinge, verbal, mai ales in public.
Insa si in aceste momente are nevoie de ele. Imbratisarile fac parte din conditia noastra de mamifere. Reprezinta o modalitate de comunicare de baza.
Otilia Mantelers, expert parenting: "Sa-l iei, sa-l pupi, sa-l alergi, il prinzi un pic in brate, de asta au nevoie... Daca nu primeste imbratisare aici, o cauta in alta parte subconstient, nu constient."
Acasa, in mediu confortabil, vor accepta aceste manifestari de afectiune. De pe la 8-10 ani vor fi jenati de gesturile facute in public. Atentie mare la cum abordati problema. In pre-adolescenta, raceala parintilor este principalul motiv pentru care copiii ajung in cercuri nepotrivite.
La noi, generatii intregi au fost educate sa ignore afectiunea fata de cei mici. Exprimarea ei directa insa face parte din constructia psihica normala a oricarui copil. Efectele, pe termen mediu si lung, sunt asadar decisive.