Ţigări + grăsimi vs. mişcare. Câte trepte e recomandat să urci zilnic
Tot auzim despre îmbunătăţirea speranţei de viaţă. Ce înseamnă asta? De unde începem examinarea medicală? Din interiorul vaselor de sânge. Acestea trebuie să fie în stare perfectă.
Vasele de sînge sunt capabile să producă singure substanţe de protecţie. Şi rezistă la agresiuni, precum colesterolul, spre exemplu. Pentru a funcţiona la o asemenea capacitate, însă, au nevoie de cel mai simplu şi mai ieftin lucru pentru cei mai mulţi dintre noi: mişcarea.80 de scări urcate în fiecare zi . Acest tip de efort aerobic va poate creşte speranţa de viaţă cu pînă la 10 ani şi nici nu aveţi nevoie de haine de sport ori de abonament la sala de sport . Efortul aerobic determina cel mai agresat organ să se autoprotejeze, iar acesta înseamnă protecţie cardiovasculară.
Scări găsiţi şi la bloc, şi în metrou, şi în parc şi în orice clădire cu birouri. Contează şi alergările uşoare, mersul pe jos cel puţin 30 de minute, săriturile. În interiourul arterelor, vasele prin care circulă sînge oxigenat de la inima la ţesuturi, şi cele care fac atero-scleroză, începe un proces uimitor.
Sub acţiunea mişcării, arterele îşi produc singure substanţe de protecţie. Medicamente în acest sens nu există. Mai exact, stratul din artere care intră în contact cu sîngele, numit endoteliu, considerat de medicină actuală un organ în sine, se auto-protejează. Altfel, îl agresează tocma sîngele, care circulă, în mod normal, pe suprafaţă lui.
Academicianul Maya Simionescu, directorul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară îl cercetează de o viaţă: “Este o celulă care căptuşeşte vasele noastre de sânge, inclusiv inima, se cheamă celulă endotelială. Această e o condiţie nu tocmai fericită. Căptuşind tot ce se întîmplă în sînge vede, simte. Dacă există agresori în sînge e prima celulă pe care o atacă, acesta mică celulă endotelială care altfel face foarte bine şi ne ţine pe toţi cu tensiunea normală. “
De la institul de patologie moleculară mergem în sala de operaţie. Unde sunt reparate vasele afectate de atero-scleroză. Cardiologul Iulian Călin vede, obiectiv, agresiunea sîngelui cu ajutorul razelor X. “În foiţa asta pot intră din afaea colesterol mare, particule care nu au ce caută acolo. În spatele acestei foiţe intră particule de colsterol şi se declanseza o reacţie inflamatorie.”
Şi abia apoi apar depunerile în vas. Dar inflamatia plus depunerile vor sugruma vasul. Şi nu doar colesterolul mare în sînge - LDL colesterol mai exact - e vinovat de inflamaţie şi depuneri, ci şi ţigările. Fumul ajunge tocmai în endoteliul vascular. Şi îl rupe, deoarece creează mici fisuri în vasul de sânge.
Odată ce au apărut leziuni, vasul se inflamează. Aceeaşi reacţie e vizibilă pe piele, cînd va zgîriaţi. Dar inflamatia persistă - dacă fumaţi zilnic - şi devine cronică. Şi va bloca vasul de vinge. Este cauza principala pentru care pacienţi sub 40 de ani ajung în această sala de operaţie. Să îşi repare arterele care arată ca ale unei persoane de de 80 de ani.
În concluzie mişcarea aerobică face vasele de sînge şi îşi producă subsante de protecţie. Iar colesterolul mare şi fumul de ţigară determina inflamaţie cronică în vase. Condiţia perferfecta pentru accidentele vasculare. Adică bolile care omoară, anual în lume, mai mulţi oameni decît toate formele cunoscute de cancer.
Sursa: Pro TV
Etichete: miscare, tigari, colesterol, vase de sange,
Dată publicare:
15-09-2017 13:37