"Trebuie", cuvantul care ii sperie si ii descurajeaza pe copii. Ce trebuie sa faca parintii pentru a-i motiva pe cei mici
Cum va incurajati in fata oricarei actiuni pe care o veti face? Ma gandesc la ceva frumos ori, chiar daca pare ciudat, la o situatie extrem de trista.
Ambele variante se invata in primii ani de viata. Iar parintii pot interveni activ in insusirea unei scheme de motivare, valabila pentru toata viata copilului.
Cum va incurajati in fata unei actiuni in care trebuie sa va folositi toate resursele? Ati invatat asta inca de la varsta de trei ani, insa nu stiti sa reperati momentul, cu siguranta. Pentru ca ne apropiem de inceperea unui nou an scolar, profitam de ocazie! Cum arata modelul de incurajare util celor mici? Cel pe care ei insisi il vor folosi, ulterior, pe parcursul vietii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Otilia Manteles, expert parenting: "Copiii se sperie de trebuie, trebuie sa. Si noua ne e frica de trebuie si noua ne e frica sa mergem la dentist, pentru ca pierdem timpul, si ei se tem ca pierd timpul cu parintii lor."
In loc de "trebuie sa iti faci temele, trebuie sa te speli pe dinti, trebuie sa citesti, trebuie sa mananci si oricare alt "TREBUIE", in general cautati sa contra-balansati situatia, mai intai. Orice obligatie, in copilarie, e usor atinsa daca cel mic primeste spatiu si timp de joaca.
Otilia Manteles, expert parenting: "Joaca le da copiilor sentimentul ca sunt buni. Sangele im iriga tot creierul, inteligenta imi sclipeste, toata viata e a mea. De asta au nevoie de joaca."
Dupa joaca, orice sarcina pare foarte usoara. Iar copii vor colabora fara sa resimta presiune. De altfel, in toata perioada de tranzitie gradinita-scoala, ori ciclu primar-ciclu gimnazial, si asa mai departe, e bine sa puneti accentul pe motivatia pozitiva. "Poti! Incearca!"
Nicidecum "O sa se aleaga praful, daca nu iei note mari!" Astfel de vorbe, spuse de un parinte, il pot afecta pe copil. Iar concluzia pe care o va trage singur va fi ca nu e bun de nimic.
Ii construiti motivatia de mai tarziu si daca, atunci cand are o performanta evidenta, o punctati prin simplul dar atat de eficientul "Bravo!". Daca cel mic ia o nota mare si vi se pare normal sa NU-L laudati - "Sa nu cumva sa i se urce la cap!", recunoasteti modelul?! - iata ce se intampla:
Nicoleta Burlacu, psiholog: "In momentul in care el nu este la asteptarile parintilor este taxat si atunci copilul va face in continuare si va avea esec scolar pentru ca atunci primeste atentie si e normal sa faca lucrul aceasta!"
Sunt informatii care par scoase din carti si nesemnificative pentru viata de zi cu zi. Dar toate au impact pe termen lung asupra dezvoltarii propriului copil.