Terapia prin joaca, modalitatea prin care cainii sunt folositi pentru a ajuta copiii sa interactioneze cu celelalte persoane
Educatia unui copil se intinde, macar teoretic, pana la varsta majoratului. Autoeducatia, in schimb, este un proces pe care trebuie sa-l parcurgem pe tot parcursul vietii.
Doar asa putem intelege, spre exemplu, ca un caine poate fi un excelent prieten pentru un copilas care cauta sa inteleaga mediul din jur.
Tuca are 11 ani, si a fost maidaneza. In acest momen, este caine de terapie si va poate ajuta intr-un efort de adaptare. Tuca si Toto au fost luati din adaposturi pentru caini. De atunci, “merg” zilnic la scoala si fac cursuri de calificare.
Dresor: “Pur si simplu, sta linga noi, isi doreste contactul cu omul si pentru ea este o autorecompensa. Este clar ca ii face placer, asta e una dintre conditii. Ea este intr-un training continuu.”
Intr-o camera de terapie, copiii cu dificultati de adaptare intr-un mediu nou, ori alte tulburari emotionale, se joaca alaturi de caini. Sunt supravegheati, cu ajutorul unor camere, de un psiholog.
Specialistul este atent la initiativele copilului. De cate ori incearca sa comunice cu animalul sau cu trainerul. Apoi, cu ajutorul unui soft performant, este monitorizat progresul.
In spatele metodei gasim tehnologie si multa psihologie comportamentala. Cei mici percep insa totul ca pe o joaca.
Victor Chitic: ”O va vedea ca pe o joaca si stim ca cea mai buna metoda de invatare e prin joaca. La orice varsta.”
Creierul uman invata, prin joaca, de zece ori mai rapid decat prin orice alta metoda. Cainii le arata copiilor ca pot si trebuie sa interactioneze cu alte persoane. O activitate care nu presupune stres.
Exercitiul este excelent in dificilul proces de adaptare sociala, iar sedintele sunt gratuite.