Sunteti siguri ca stiti cum sa va spalati CORECT pe maini? Sfaturile pe care daca le urmati, va pot tine departe de boli

Ultima actualizare: 04-05-2015 06:55

80% din bolile infectioase se transmit prin intermediul mainilor murdare. Spalatul acestora este o actiune profilactica mai importanta decat administrarea vitaminei C sau a altor antioxidanti, naturali sau artificiali.

Spalati-le cu sapun lichid combinat cu substante emoliente, in defavoarea celui solid.

"Sapun nu este steril, nu inseamna ca sapunul, daca este detergent, ar putea sa ne fereasca de contaxctul cu microbii. Nu doar curata pielea, dar el poate pastra pe suprafata lui microbi"
, a spus dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.

Prabuseste actiunea dezinfectanta a spalarii daca va tamponati apoi cu un prosop umed. Prosopul umed e plin de germeni, iar stergerea anuleaza actiunea de dinainte. Uscarea la aparat cu aer cald are acelasi efect. Germenii traiesc in fanta de evacuare a aerului, de unde se imprastie din nou pe miini.

Gelurile antiseptice cu un continut mare de alcool distrug atat bacteriile rele, cat si pe cele saprofite, deci protectoare ale pielii.
Din acest motiv, substantele antiseptice pot fi foliste doar din cand in cand, dupa ce mergeti intr-un loc cu risc biologic crescut. Sau daca aveti mainile acoperite cu substante grase. Acestea nu permit o igienizare corecta.

"In normal noi suntem programati sa rezistam la foarte multe din mediu. Numai ca probabil programatul nu s-a facut tinind cont de felul in care va evolua civilizatia", a spus dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.

Cand va spalati pe maini: inainte de masa, inainte de a fuma, inainte de a merge la toaleta. In felul acest reduceti la jumatate riscul unei infectii urinare. Dupa ce mergeti la toaleta, pentru ca reduceti riscul unei infecti digestive. Dupa ce manipulati scutece de unice folosinta. Dupa ce tusiti, pentru ca astfel reduceti raspandirea virusurilor respiratorii. Dupa ce atingeti banii, cele mai murdare obiecte.

"Invelisul nostru, pielea, poat sa sufere discontinuitati. Acolo sunt adevarate porti de intrare prin care pot sa intre atat microbi obisnuiti, virusuri, ciuperci", a spus dr. Adrian Motoc, medic primar boli infectioase.

Leziunile de la suprafata mainilor si contactul imposbil de evitat cu micro-organisme pot genera infectii sistemice. Aceasta daca va aflati intr-o stare de depresie imunitara. Un sistem imunitar deja scazut din cauza oricarei boli permite ca, de la o simpla zgarirtura, sa dezvoltati infectii grave in tot organismul.

De acea, cand sunteti bolnavi, spalati-va des pe maini si apoi emoliati-le cu o crema protectoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO