Respiratia urat mirositoare, o problema care nu tine doar de igiena orala. Care sunt simptomele care indica alte afectiuni
Halena sau mirosul neplacut al respiratiei este considerat simptom. Aceasta daca mentineti o igiena orala buna. Medicii va recomanda sa nu il ignorati.
Respiratia proaspata tine, in proportie de 80% de igiena orala. Modificarea mirosului are legatura in mare parte cu sanatatea aparatului digestiv. Spre exemplu, un stomac lenes are impact asupra respiratiei.
La cateva minute dupa ce mancati, resturile alimentare incep procesul de descompunere. Glucoza din alimente, adica dulcele, se descompune cu cea mai mare viteza. In plus, este cel mai bun furnizor de energie pentru cele 500 de specii de bacterii, care se gasesc in cavitatea orala.
Oleg Gorea, medic specialist stomatolog: "Se creeaza placa bacteriana care demineralizeaza dintii, odata dintii demineralizati in locul acela apare caria."
In lipsa igienei zilnice, numarul micro-organismelor creste. De asemenea, prin activitate metabolica acestea devin mai agresive decat propriul sistem de aparare al cavitatii orale. Astfel apar cele mai multe boli ale cavitatii orale. Toate genereaza un miros neplacut al respiratiei.
Daca igiena orala e buna si dintii sanatosi, respiratia neplacuta se considera simptom. Toate infectiile din zona ORL, dar si infectiile pulmonare, care pot evolua silentios, il produc. Iata ce se intampla cu aceste organe, in lupta lor cu bacterii sau cu virusi:
Elena Latcan, medic primar ORL: "Venind in contact cu microbii, in lupta cu ei, se acopera cu secretii purulente care reprezinta celulele microbiene si cu se produce orgasnimul, anticorpii. Aceste secretii si cu microbii, unii morti, altii vii, isi continua drumul lor spre interiorul gurii."
Mirosul neplacut al respiratiei apere insa in deshidratarea devera. Este un marker care va trage de maneca daca nu ati baut apa de prea multe ore. Dar evidentiaza si probleme ale aparatului digestiv.
Paul Dragomir, medic primar gastroenterolog: "Este refluxul gastroesofagian, deci urcarea continutului gastric, eventual acid gastric, plus bila, plus reflux biliar, urcarea acestui continut in cavitatea bucala. Perceptia aceasta se intampla in special dimineata."
O alta situatie se refera la valva dintre stomac si intestinul subtire care ramane stransa. Procesul apare in urma unor ulcere. Daca valva nu mai este permisiva, va permite greu alimentelor sa tranziteze in mod normal. Situatia genereaza de asemenea un miros neplacut al respiratiei.
Paul Dragomir, medic primar gastroenterolog: "Sunt situatii speciale in care apare acest miros neplacut al respratiei si anume in diabetul zaharat, exista o halena diabetic acidozica."
Acest simptom nu se combate cu pastile mentolate, ci se evalueaza de catre medic.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, respiratie, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
30-04-2015 09:38