Miturile care ne pun sanatatea in pericol. Vantul nu usuca acneea, iar produsele cosmetice nu fac decat sa o agraveze
Vantul nu usuca acneea, dar creste productia de grasime a epidermei. Iar produsele cosmtice destinate uscarii tenului acneic nu fac decat sa sporeasca inflamatia.
27 de milioane de kilometri patrati este gaura de ozon. Si isi mareste dimensiunile. Ozonul absoarbe doua treimi din ultra-violetele emise de soare. Insa nu doar acest scut de dimensiuni mai mici este motivul pentru care, in prezent, fiecare om este mai vulnerabil in fata soarelui si in fata poluantilor din atmosfera. Fata de acum 40 de ani.
Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Am devenit un receptacul mai puternic pentru ultraviolete din cauza consumului de medicamente, pe care le luam mai frecvent, din cauza alimentatiei care continte conservanti."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Perioada de primavara face mai vulnerabile doua mucoase vitale pentru organism. Mucoasa respiratorie si cea oculara devin mai permeabile. Aceasta inseamna doua motive care va fac vulnerabili in fata tuturor atacurilor din mediu: microgeni, alergeni, ultraviolete, poluanti.
Exista asa numitele lucite polimorfe sau eruptii pe care le face pielea la expunerea la soarelele si vantul de primavara, pe care o fac fie personaele care au cuperoza, alergii, fie persoanele care iau medicamente foto-sensibilizante.
Cel mai folosite medicamente foto-sensibilizante sunt paracetamolul si ibuprofenul, ambele folsoite pentru infectii respiratorii sau inflamatii.
Si de aceea, orice mica raceala ar trebuie sa impuna haine care sa va acopere cea mai mare parte din tegumente.
Primavara insa pare anotimpul perfect pentru tinerii care au acnee. Nu va expuneti mult pe motiv ca scapati de leziunile inestetice, desi soarele stabilizeaza productia de sebum.
Tot ultavioletele, ca si un efect mai putin indepartat, fac sa cresca cornificarea, pielea se descuameaza in mod exagerat si nu mai poate sa elimina busonul cornos si se poate reactiva puseul de acnee.
In plus, toate produsele destinate tratarii acestei afectiuni usuca tenul si il fac si mai sensibil la poluanti. De asemenea, cresc inflamatia.
Macar in acest sezon bulversant nu folositi produse cosmetice abrazive. Este vorba despre asa numitele scrub-uri, care promit sa va curate pielea in profunzime. Nu fac decat sa o raneasca.
De asemenea, produsele cosmetice care au coloranti si parfum va destabilizeaza in fata soarelui.
Si nu asteptati pana la vara, dupa concediu, ca sa vedeti cat se santoasa este pielea dumnevostra. Orice pata pigmentara, orice formatiune, chiar si una veche, se evalueaza in mod rational inainte de vara.
Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Deosebirea nici doctorii nu o fac cateodata, pentru ca nu sunt elemente distinctive decat intr-un moment tardiv, dar doctorul sesizeaza mai degraba nuantele. un mod de evolutie."
Daca o pata sau o formatiune de pe piele evolueaza are nevoie de excizie, indepartarea chirigicala este singurul mod de preveni cancerul cutanat.
Sursa: Pro TV
Etichete: vant, soare, sanatate, primavara, piele, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
28-04-2015 12:13