Accidentul vascular cerebral, mai frecvent la fumători decât la nefumători
Fumatul, hipertensiunea netratată și fibrilația atrială sunt principalele cauze pentru accidentul vascular celebral cu repercursiuni grave. Așadar avem un viciu și două afecțiuni care pot fi ținute sub control, dacă știți de ele.
În cazul riscului de accident vascular la tineri, fumatul este pus de medici pe aceeași treaptă cu drogurile interzise de lege.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: Fumatul afectează peretele vascular și crește riscul la hemoragii cerebrale. Fiind o intoxicație cronică, accidentele vasculare cerebrale hemoragice și ischemice sunt mult mai frecvente la fumatori decât la nefumători.
La vârste fragede, accidentul vascular cerebral apare deseori în profunzimea creierului: inundă acest organ cu sânge și produce pagube grave.
O altă cauză este hipertensiunea netratată, dacă știți de ea.
Dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog: Există o hipertensiune chiar și la copii și cel mai frecvent în aceste cazuri sunt motive de îngrijorare pentru că hipertensiunea este secundară unei patologii, care des poate fi endocrină.
Tensiunea poate să nu dea simptome și de aceea valoarea presiunii sângelui trebuie urmărită din copilărie, de 2 ori pe an când mergeți la medicul de familie.
Aritmiile cardiace, adică bătăile neregulate ale inimii, trebuie investigate. Cea mai frecventă aritmie cardiacă se numește fibrilația atrială, boala înseamă că sângele are tendința de-a stagna la nivelul inimii. Situația conduce la formarea cheagurilor de sânge.
Dr. Dimitrios Lysitsas, medic primar cardiolog: Când inima se contractă, cheagul începe să călătorească prin vasele de sânge și poate ajunge oriunde în corp și de cele mai multe ori la creier.
Acești pacienți au nevoie de un tratament anticuagulant ca să evite formarea cheagurilor de sânge. Și mai există o soluție: un dispozitiv aplicat direct în inimă care împiedică din start formarea cheagurilor. Se aplică printr-o intervenție minim invazivă, mai exact printr-un vas mare de sânge.