STUDIU. Regina Noptii ar putea combate cancerul, fara efecte adverse. Descoperirea cercetatorilor australieni
Cercetatorii australieni au publicat rezultatele unui studiu privind un nou compus din plante care distruge celulele canceroase, dar nu afecteaza celulele sanatoase.
Oamenii de stiinta au facut aceasta descoperire in ultimul loc in care ar cauta cineva un leac pentru cancer: familia de plante din care face parte si tutunul, principalul "vinovat" de cancer, scrie Gizmodo.
Cercetatorii de la universitatea australiana La Trobe au descoperit o proteina care distruge cancerul in florile Reginei Noptii ( Nicotiana alata), o ruda a plantei de tutun, folosita de obicei ca planta ornamentala. O proteina speciala, numita NaD1, ajuta planta sa lupte impotriva ciupercilor si a bacteriilor dar are efect si impotriva celulelor canceroase.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"E ironic faptul ca am gasit un mecanism eficient de lupta impotriva cancerului in floarea unei specii de tutun ornamental, dar este o descoperire binevenita, indiferent de origine", a declarat doctorul Mark Hulett, conducatorul studiului.
Cel mai incurajator aspect este modul in care aceasta proteina tinteste celulele canceroase. Efecte secundare ale chimioterapiei, folosita in prezent impotriva cancerului, sunt legate de faptul a acest tratament ucide atat celulele canceroase cat si pe cele sanatoase.
Cercetatorii lucreaza in prezent la conceperea unei metode prin care aceasta descoperire se poate transforma intr-un tratament eficient. Studiile clinice preliminare au inceput intr-un laborator din Melbourne, dar doctorul Hulett estimeaza ca vor mai trece cateva decenii pana cand tratamentul va ajunge in spitale.