"Apocalipsa bananelor". Productia de fructe, in pragul dezastrului din cauza unei boli pentru care nu e tratament
Specialisti din cadrul ONU atrag atentia asupra amenintarilor provocate de catre o boala care afecteaza productia de banane la nivel global.
Productia de banane, o afacere de peste 30 de miliarde de euro la nivel global, este in pragul unui dezastru deoarece culturile din Asia, America Latina si Africa sunt afectate de o ciuperca, imuna la orice tip de tratament cu pesticide, relateaza The Independent.
Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, Boala Tropicala Panama sau TR4 s-a extins in ultimele luni si in sud-estul Africii dupa ce a devastat culturile din sudul Asiei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Expertii avertieaza ca acest tip de boala pune in pericol productia globala de banane si ameninta direct 400 de milioane de milioane de oameni pentru care bananele fac parte din dieta zilnica.
Boala pentru care nu exista tratament a fost depistata si in America Latina, astfel ca aproape toate exporturile de banane de pe plantatii sunt vulnerabile pana se gaseste un mod de a opri raspandirea ciupercii patogene.Potrivit estimarilor boala pune in pericol 85% din recolta anuala de banane, la nivel mondial, iar presa britanica vobeste despre un "Bananageddon" care ar provoca chiar foamete in unele tari.
Ciuperca afecteaza mai multe tipuri de banane, inclusiv bananele standard ce se gasesc in magazine, numite Cavendish, astfel incat miezul acestora se strica, facandu-le imposibil de consumat.
"Daca ciuperca a ajuns in America Latina va fi un dezastru la nivel global" a declarat profesorul Rony Swennen pentru sursa citata.
Sursa foto: www.abc.net.au