Stresul oxidativ, determinat si de tigara, poate face ravagii in organism. Care este cel mai eficient anti-oxidant
Reducerea stresului a devenit o tinta pentru toti oamenii activi. Mai toti se gandesc insa la stresul emotional. Stresul oxidativ, care actioneaza in fiecare celula, a corpului este mult mai important. Din cauza lui, apar bolile.
Ati primit prea multe sarcini si va ganditi ca nu le puteti indeplini? Sunteti pe calea sigura spre stres emotional.
Dr. Serban Damian, nutritionist:"Stresul poate sa creasca apetitul si in felul acesta oamenii intra intr-un cerc vicios in care mananca, pentru ca manincarea ne ofera placere. Nivelul de stres scade doar aparent."
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Hormonul regleaza inclusiv metabolismul lipidic. Iar excesul atrage, inevitabil, cresteri ale colesterolului rau din sange - LDL. Acesta genereaza cel mai periculos tip de stres: stresul oxidativ.
Dr, Anca Sima, Insititutul de Biologie si Patologie Celulara: "Prin circulatie apar asa zilse molecule denumite radicali liberi de oxigen, care au proprietate de a oxida alte molecule."
Suna, poate, prea tehnic. Important este sa retineti ca tocmai acest stres oxidativ, generat de valori mari ale colesterolului, face ravagii la nivel celular.
Stres oxidativ determina si tigara, poluarea ori infectiile netratate. Iata ce se intampla la nivelul celulei.
Dr. Ion Daniel, sef sectie chirurgie: "In interiorul ei au loc, in fiecare moment, niste arderi, dar din cand in cand aceasta centrala are mici scurgeri radioactive, substante denumite radicali liberi."
Radicalii liberi sunt substante instabile, care pot duce la mutatii genetice periculoase.
Dr. Ion Daniel, sef sectie chirurgie: "Dar noi suferim modificari si mutatii genetice fiecare clipa. Singurele substante care pot sa contrabaleseze acesti radicali liberi sunt furnizate de alimente de orgine vegetala."
Anti-oxidantii din legume si fructe se opun radicalilor liberi, periculosi si generati chiar de catre organismul uman. Cel mai eficient anti-oxidant cunoscut este vitamina C in forma naturala. Cei mai bogati furnizori? Nu lamaile! In ordinea concentratiei, la suta de grame, avem macesele, catina, ardeii, cocazele si patrunjelul.
In plus, nu puteti evita poluarea , dar...puteti sa va opriti din fumat. Pe de alta parte, orice infectie trebuie tratata, pentru ca factorii de la baza ei pot mari stresul oxidativ.