Cat de periculoasa este carnea in aceasta perioada. Chiar si mezelurile pot provoca boli mortale
Ati taiat porcul? Testati-l sa nu aiba viermele numit trichinella. Parazitul traieste si in carnea de mistret ori urs. Cea mai periculoasa este carnea cruda sau preparata superficial.
Odata ingerata, larvele migreaza pe cale sanguina, localizandu-se in muschi. Simptomelele infectiei numita trichineloza? Febra, oboseala, diaree. Tratamentul? Medicamente antihelmintice care sunt recomandate si pentru infectiile cu alti paraziti, de exemplu.
Carnea cruda nu se tine in bucatatrie pe motiv ca o gatiti, candva, in decursul zilei. Doar la frigider. La temperatura camerei, bacteriile posibile aflate pe suprafata carnii incep sa se multiplice. Prin metabolismul lor normal, secreta substante chimice toxice. Care NU se distrug prin preparare termica ulterioara. Asadar, e posibil sa faceti o toxiinfectie. Din aceste motive, respectati lantul frigorific.
Cel mai mare pericol il gasim la carnea tocata. Care e in contact mai mare cu aerul decat cea neprelucrata. Asadar nu o lasati sa zaca in bucatarie cu orele inainte sa faceti sarmale ori catabosi.
Cumparati carne congelata? Nu o decongelati si iar o congelati. Acele de gheata intr-un produs congelat arata ca acea carne nu mai are valoare nutritiva.
In aceasta perioada evitati produsele din carne crud-uscata, daca nu stiti sigur ca au fost verificate sanitar veterinar.
Virusii hepatitici A si E se pot transmite prin astfel de alimente. Determina heptite acute, auto-limitate. In cazul gravidelor insa, hepatita E poate imbraca forme grave, uneori letale.