Statul prelungit în fața calculatorului poate afecta grav ochii copilului

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 20 Noiembrie 2017 12:53
Categorie: CSID

Ochii unui copil cresc în ritm accelerat până la vârsta de șapte ani. Ni-i imaginăm în interior precum un balon care se poate dezvolta inegal. În timpul creșterii, ochii sunt perturbați de ecrane de orice fel.

Prea mult timp petrecut în fața ecranul telefonului, al calculatorului ori la cinema 3D. Părinții știu cel mai bine. Pe de altă parte, mulți se tem ca nu cumva acest "prea mult" să sune a interdicție. Ce se întâmplă însă dacă un copil are miopie în fază incipientă? Ajunge, în mai puțin de un an, la minus 4, minus 5? Mai sună a interdicție?

Când se nasc, copiii văd în tonuri de gri. Percepția culorilor începe să se devolte din primele luni de viață și se definitivează abia la 3 ani.

Dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: Sistemul optic al ochiului nu e încă format, ulterior, pe măsură ce înaintăm în vârstă, acuitate vizuala ajunge la 100%, în jurul vârstei de 3 ani.

Tot până la 3 ani, copilul își va dezvolta stereo-acuitatea, adică va percepe corect distanțele. Iar până la 7 ani sistemul vizual, ne referim la calea de comunicare ochi- creier, este completă. Dacă cel mic are defecte de vedere, ideal îl puteți ajută până la 7 ani.

Din aceste motive fiziologice, copilul trebuie văzut de oftalmolog imediat după naștere. Apoi la câteva luni și apoi în în fiecare an, până când împlinește 7 ani. Pentru că, în cazul organelor care cresc rapid, pot apărea defecte din mers.

Dupa 7 ani, ochiul uman continuă să crească până la vârsta de 20 de ani, dar în dimensiuni de microni. În acest interval, razele ultraviolete de la soare și radiația albastră de la toate ecranele este extrem dăunătoare.

Dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: Orice cantitate de lumina se duce direct în retină. Nu mai este blocată de filtre intermediare.

Cum traducem orele lungi petrecute de un copil în fața calculatorului, tabletei, telefonului? Ochiul are toate șansele să devină miop. Iar miopia să se accentueze galopant. Să spunem o dioptrie în 3 luni.

Dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: Este de preferat că activitate să fie făcută la display-urile mai mari, dar oricum cu pauze. Pe un display mic, imaginea și colorată și în mișcare este un efort vizual foarte, foarte mare.

Daca cei mici vor jocuri, desene sau filme televizorul mare sau ecranul mare al unui calculator sunt întodeauna de preferat în locul ecranului limitat al telefonului.

Pentru toți copiii și adolescenții - la fiecare oră în fața ecranului, luați 10 minute pauză. Și priviți în zare. Copiii și adolescenții, mai mult decât oricare altă categorie de vârstă, au nevoie de ochelari cu filtru blu-control cînd stau în față unui ecran.

Copiii și adolescenții nu sunt adaptați, din punct de vedere ocular, să petreacă mai mult de o ora pe zi în față unui ecran.

 

Ce trebuie să știm despre Hepatita C, boala de care suferă 600.000 de români
Ce trebuie să știm despre Hepatita C, boala de care suferă 600.000 de români
daniel nitoiu
Daniel Nițoiu explică avantajele folosirii trotinetei în București: ”Sănătate și corp frumos”
Chiar şi carnea sau laptele pot conţine pesticide. Cum le eliminăm
Ardeiul iute nu ne ajută să slăbim. Ce efecte are asupra organismului
O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm
Călcâiul lui Ahile în rândul bărbaţilor: prostata. Analizele anuale care pot salva vieţi
creier, materie, scoala, invatare,
Ce înseamnă pentru creier materiile multe, grele și puțin importante de la școală