Ce trebuie să știm despre Hepatita C, boala de care suferă 600.000 de români

16-11-2017 18:20


Peste 600.000 de români suferă, în prezent, de hepatita C. Oameni din toate categoriile de vârstă.

Virusul poate fi ținut departe doar prin folosirea prezervativului, în relațiile intime.

Virusul hepatitic C este transmis în special prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Cele mai frecvente căi: utilizarea acelorași ace sau seringi, a instrumentarului medical nesterilizat, transfuzii de sânge, tatuaje sau contact sexual neprotejat.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că orice persoană care și-a început viața sexuală este predispusă la infectarea cu virusul hepatitic C. Recomandă testări anuale. Cu toate astea, statul român nu are încă un program național de prevenție.

În România, peste 600.000 de persoane suferă de hepatita C. Ministrul Sănătății a promis că va lua bani de la Uniunea Europeană pentru ca românii să fie testați gratuit, însă până acum nu s-a întâmplat acest lucru. În lipsa unui program național de diagnosticare doar 60.000 de bolnavi sunt sub supraveghere medicală.

Spre deosebire de hepatitele virale A și B, pentru hepatita C nu există vaccin preventiv. Asta inseamna că peste 80% dintre cei care iau virusul vor dezvoltă o inecție cronică.

Vestea bună este că, descoperită din timp și tratată corect, hepatita C se poate vindeca. Anda este unul dintre pacienții care au reușit să învingă boala.

Anda Gruia, fostă pacientă: ''Am fost de acord să intru într-un studiu cu triplă terapie și asta a fost șansa vieții ..după o luna am ajuns să fie nedetectabilă''.

Mai mult decât atât, pacienții au parte de un tratament revoluționar care poate vindecă maladia fără prea multe reacții adverse. Peste 5.000 de bolnavi au beneficiat anul trecut de el. Rata de vindecare: 95 la sută.

Din păcate, doar cei cu o formă gravă a bolii îl pot primi gratuit de la stat.

Hepatita C este o boală silențioasă care poate evolua în mulți ani. Primele simptome sunt oboseala accentuată, dureri musculare și articulare, ingălbenirea pielii și a ochilor și senzație de mâncărime a pielii. Se poate descoperi în urma unor analize de sânge mai complexe, atunci când sunt analizați și markerii hepatici.

Dacă apar nereguli se solicită o viremie și o ecografie a ficatului numită elastografie.

Este foarte important ca pe lângă tratamentul recomandat, bolnavii să aibă o alimentație care să nu suprasolicite ficatul. Chiar dacă nu se impune un regim strict, este absolut necesar un stil de viață sănătos.

Dr. Maria Ghiță, medic specialist boli interne și gastroenterologie: ''Nu grăsimi, nu alcool, prăjeli, nu condimente și conservanți''.

Activitatea fizică este și ea de ajutor. Ritmul și intensitatea exercițiilor trebuie adaptate în funcție de starea pacientului.