In cat timp iese alcoolul complet din organism. Efectele devastatoare atunci cand il combini cu tutunul

Ultima actualizare: 14-12-2014 01:00

Nu plecati la drum dupa o petrecere. Alcoolul iese complet din sange abia dupa 24 de ore.

De ce o perioada atat de indelungata? Ficatul are un ritm de metabolizare care nu poate fi accelerat, indiferent de cata cafea beti sau de cate exercitii fizice faceti.

Mai este putin si ne pregatim de Sarbatori. Mesele bogate vor fi insotite, poate, si de un pahar de alcool. Nu vi-l interzice niciun medic. Consumul responsabil este posibil si cu ajutorul unor informatii utile.

"Alcoolul se absoarbe imediat, cu cat este mai pur, cu atat mai mult se absoarbe chiar din cavitatea bucala. In stomac se absoarbe aproape complet si ajunge imediat la ficat", a explicat conf. dr. Ion Daniel, sef sectie chirugie.

Pe cat de usor se absoarbe, pe atat de lent se elimina. In ficat, orice gram de alcool este descompus de enzima denumita alcool-dehidrogenaza. De cantitatea acesteia depinde cantitatea de alcool care va face rau.

"S-a decoperit ca este variabila de la o persoana la alta, acesta ar explica de ce unii se imbata mai usor, altii mai greu, de ce la unii persista efectele mai mult", a spus dr Ion Daniel.

Femeile au, prin contructie, o cantitate enzimatica la jumatate din cea a barbatilor. Vor resimti, deci, efectele nocive la cantitati mici. Lor, spre exemplu, le sunt recomandate maximum un pahar mic de vin sau 330 de mililitri de bere intr-o zi.

Dupa ce este descompus in ficat, alcoolul intra in circulatia sanguina. Mai exista o metabolizare la nivel gazelor din plamani. Asadar, se elimina si prin aerul expirat. Procesul dureaza alte cateva ore.

Complet, alcoolul este eliminat din organism in nu mai putin de 24 de ore. In acelasi timp, insa, deshidrateaza. Iar re-echilibrarea fiecarei celule va necesita, din nou, timp. Ajuta sa beti apa.

Pentru ca mareste cantitatea de apa din celule, membrana acestora devine mai permeabila la substante nocive. Spre exemplu, dupa un pahar cu alcool veti fi mai vulnerabili la aditivii alimentari. Acelasi mecanism e valabil si pentru fumul de tigara, care isi sporeste cu 100% efectele cancerigene la o persoana care bea alcool.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO