Speciile bacteriene bune din cavitatea orală și din intestin. Ce le distruge
Speciile bacteriene bune, care ne însoțesc permanent, fac parte din sistemul imunitar uman. În cavitatea orală, le distruge fumul de țigară. În intestin, le distrug cantitățile uriașe de mâncare.
Fumul de țigară lovește prima oară cavitatea orală. Și va depăși capacitatea de apărare a gingiei – apărare care se face prin vasele de sânge. Apare inflamația gingivală - ca reacție de luptă.
Dr. Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară. „Este necesară igienizarea cavității orale, respectiv un detartraj, pentru că în felul acesta scade contaminarea gingiilor, scade placa bacteriană și vom beneficia de gingii mai puțin inflamate”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar nivelul crescut de dioxid de carbon din fumul de țigară permite dezvoltarea unor specii de bacterii care iubesc mediul sărac în oxigen. Altele decât cele din cavitatea orală ale unui nefumător. Speciile agresive bacteriene ajung în straturile profunde alețesuturilor moi care susțin dintele. Și așa apare cel mai ușor boala parondontală. Are patru stadii - ultimul înseamnă pierderea dintelui.
Dr Anca Rusu: „Boala parondotală poate fi tratată, poate fi oprită în evoluție sau, în cazul în care e evoluată, e necesară extragerea dinților și inserarea implanturilor”.
Așa cum țigară destabilizează speciile bacteriene din cavitatea orală și, până la urmă, va determina boli, la fel sunt destabilizate populațiile bacteriene din intestin. Tot prin stil de viață.
Le distruge mâncarea în cantități prea mari.
În intestin, găsim așa numită microbiotă, adică populații extrem de largi de bacterii bune.
Prof. Dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie. „Vorbim de așa numita microbioti normală și a apărut și noțiunea de disbiotă, această dietă foarte bogată în grăsimi și zaharuri, ele pot să reducă foarte mult speciile de bacterii anaerobe aflate în microbiota normală și prin această să influențeze obezitatea”.
Bacteriile bune din intestin sunt parte integrantă din sistemul de apărare uman, dar se păstrează în echilibru prin dietă ponderată.