Ghid de supraviețuire de Sărbători. Metode de a combate stresul festiv

Ultima actualizare: 15-12-2019 11:09

O fi decembrie o lună pe care o așteptăm cu nerăbdare, însă e și cea mai obositoare din an! O spun psihologii, care ne strecoară discret un post-it cu un nou diagnostic de luat în calcul: stresul festiv.

Se referă la consecințele, posibil nefaste, ale presiunii constante de a face surprize bine primite de cei din jur. De a te prezenta perfect la petreceri, de a căuta un loc bun și companie plăcută de sărbători. Punem pe lista ziua mai scurtă și vremea rece, care ne influențează inevitabil starea de spirit. Rezultă o nevoie clară de relaxare! Venim acum cu câteva idei verificate.

Adriana Stere, corespondent: “Dacă ești antisocial în mod asumat și detești sărbătorile, iar prietenii îți spun Grinch, asta e, n-ai unde să te ascunzi, mai vorbim în ianuarie! În schimb, dacă ești printre cei care simt un entuziasm temperat față de tot ce înseamnă Moș, brad și stea, poți ajunge la saturație. Și ai nevoie de un mic ghid de supraviețuire, pentru sărbători. Pe prima pagină, pentru că starea de bine trece prin stomac: gustul!

Mai clar: faceți colindele și zurgălăii să alunece mai ușor, cu aromele preferate de iarnă. Pentru unii, e o cafea cu guler de scorțișoară sau miresme de turtă tulce. Sau poți juca dur cu o piftie usturoiată, un cârnat picant cu boia sau un ciolan pus pe varză. Profitați că nota de plată se emite nu la casă, ci la cântar, abia în ianuarie. În decembrie avem oricum de plătit destul și pe loc.

Cum scapi de grijă? Cobori marile speranțe la un nivel acceptabil. Oferă daruri care pot fi schimbate, în caz că alegerea n-a fost ideală.

Și încă un pont: de Sărbători, ieșiți puțin din bulă și din zona de confort! Faceți ceva memorabil și păstrați amintiri, așa cum fac asiaticii, pentru care Crăciunul e o punere în scenă. Ioana are 46 de ani, însă pe cei mai lipsiți de stres i-a trăit în Țara Soarelui Răsare, măritată cu un aristocrat local. În România, a fost profesoară de japoneză, iar la un concert l-a cunoscut pe fostul soț, care a luat-o cu el în Asia. Povestea s-a finalizat cu un divorț, dar experiența japoneză s-a transformat într-o carte numită "19 secrete japoneze pentru o viață mai bună". Cu aplicare directă de Sărbători.

Ioana Lee: “Nu ești chiar atât de bun la suflet și nici chiar atât de împlinit dacă nu te gândești la ceilalți! E foarte importantă pentru japonezi relația cu prietenii! Viață este efemeră, și inclusiv acest moment pe care îl trăim noi aici- s-ar numi ichi goi chi- este unic. Pe urmă, faptul că sunt implicați în diferite lucruri de caritate. Într-o zi din viață ta, a nu petrece o ora făcând ceva pentru o altă persoană - și am constatat și eu - trăiești degeaba!”

Indiferent cu ce te ocupi, e imposibil să nu găsești ceva ce poți pune deoparte pentru alții. Inclusiv un desen permanent pe piele. Mai mulți artiști tatuatori și-au donat o zi de efort, pentru că 250 de copii săraci să primească un spectacol de magie. Proiectul s-a numit Ink for Humanity și, în ciuda aparențelor, a arătat că e în regulă să faci asemenea gesturi cu martori. Mai ales copii, dorința de a întinde o mâna, când o fac mulți din anturajul tău, e contagioasă, la propriu și la figurat.

Adriana Stere: “Sărbătorile înseamnă și timp petrecut cu familia, însă acesta poate fi un teren alunecos. Dozati cu zgârcenie adunările cu tot neamul, care dau peste cap rutina de odihnă și masă. Și nu faceți loc la masa festivă discuțiilor politice! Este ultimul loc în care v-ați dori coliziuni ideologice cu cei apropiați.”

Și acum ne întoarcem curajos la Grinch. Încercați să priviți Crăciunul și prin ochii lui. E de preferat să cenzurați din timp orice presiune să intrați în jocuri de sezon, gen Moș Crăciun Secret, dacă nu vreți într-adevăr să o faceți. Nevoia de a lua un cadou unei persoane pe care n-o plăci e o sursă uriașă de stres și o investiție fără sens de timp, energie și bani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO