Singurul tratament eficient in cazul monturilor este operatia. De ce sunt femeile mai predispuse la aceasta afectiune
Oasele piciorului se destructureaza, preponderent in cazul femeilor, din cauza hormonilor. In ciuda folclorului, monturile pot fi rezolvate doar prin interventie chirurgicala.
Monturile nu sunt oase sau cartilaje crescute in interiorul piciorului, contrar opiniei larg raspandite. Este chiar osul normal, devenit proeminent dupa deplasare. Singura rezolvare, in aceasta situatie, este sa apelati la chirugie pentru repozitionarea lui.
Ligamentele femeilor sunt laxe. Aceasta ca sa permita, in timpul unei eventuale sarcini, dilatarea oaselor bazinului. Adaptarile anatomice fac din reprezentantele sexului feminin, simultan, candidatele perfecte pentru monturi. Nu sunt altceva decat deplasari anormale ale oaselor piciorului.
Argumentul suprem pentru ajutorul medical nu il reprezinta doar aspectul, ci durerea.
Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicala: "In momentul in care analizezi o articulatie dureroasa, iti pui problema daca e din cauze mecanice, pentru ca se prabuseste bolta plantara. In acel moment ii faci persoanei respective o radiografie de antepicior."
Dr. Marius Uscatu, medic primar chirurgia picioarului: "La un moment dat, piciorul se destabilizeaza in asa masura incat suferinta inevitabila e motivul consultatiei. Oricare dintre picioarele cu monturi evolueaza la varsta de 50-60 in situatia de picior destructurat."
Pentru monturi nu exista alt tratament in afara interventiei chirurgicale, desi sunt multe dispozitive care promit re-structurarea picioarului. Pentru ca nu vorbim despre o interventie de urgenta, aceasta acesta are nevoie de pregatire. Cel mai important detaliu in pregatire este lipsa tigarilor.
Dr. Marius Uscatu, medic primar chirurgia piciorului: "Operam pacientul cu monturi numai dupa ce se lasa de fumat 3 luni pre-operator si post-operator. Dupa cele 3 luni, daca s-a obtinut cicatrizare osoasa, practic putem sa spunem ca piciorul e unit. Fiecare tigara stim ca stanguleaza circulatia si afecteaza tesuturile, ducand uneori la necroze, gangrene, in cazul diabetului, e acelasi mecanism."
In pregatirea interventiei, binevenita ar fi si dieta, daca aveti kilograme in plus. Arhitectura piciorului sustine toata greutatea corporala. Asadar, cu cat greutatea e mai mica, cu atat revenirea la mersul normal, dupa operatie, e mai rapida.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, articulatii, oase, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
04-08-2016 08:24