Specialistii in boli infectioase raporteaza multe cazuri de tuse convulsiva la copii. Greseala pe care o fac multi parinti
Multe cazuri de febra convulsiva la copii, este ceea ce raporteaza specialistii in boli infectioase. Pentru aceasta afectiune exista vaccin in schema uzuala recomandata.
Totusi, medicii se lovesc in continuare de aceeasi incapatanare a parintilor, cand vine vorba de a respecta planul.
In maternitate, nou-nascutii primesc un vaccin impotriva tuberculozei si unul impotriva hepatitei B.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adrian Craciun, medic primar neonatolog: "Din pacate numarul parintilor care refuza vaccinarea in maternitate e mare si e un lucru grav. La noi mor peste 100 de oameni de tuberculoza pe an si o iei din aer si nu stii cand iesi cu copilul tau intr-o aglomeratie si treci peste un bolnav de tuberculoza activa. Au spus ca bagam in ele seleniu, mercur sau alte prostii. Mai mult mercur, seleniu gasesti cand mergi pe strada in poluarea asta. Repet in 15 ani de cand fac meseia asta nu am vazut nici o reactie post-vaccinala majora, dar copii care s-au imbolnavit gramada."
Stefan Lazar, medic primar boli infectioase pediatrie: "Noi in ultimul am avut foarte multe cazuri de tuse convulsiva ceea ce n-am avut in ultimii zeci de ani. N-as vrea sa va vedeti copilul tusind o luna de zile zi si noapte continuu, o tuse carei chinuie il sfarseste si stai si te uiti la el, noi ii dam tratament dar stim foarte bine ca tusea are o perioada de evolutie de minimum 3-4 saptamani cu sa fara tratament. Acel copil poate daca l-am fi intrebat peste 20 de ani poate ar fi vrut sa se vaccineze."
Acest vaccin este, de asemenea, in schema nationala gratuita.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Noi aveam o sectie in anii '80 unde erau copii internati post rujeola, doua treimi aveau pneumonii severe, abces pulmonar, adica lucruri ingrojitoare. In momentul in care s-a intodus vaccinarea post rujelolica lucrurile astea au scazut dramatic, eu am argument clinic, le-am vazut in spital si l-am trait."
Vaccinul ROR se gaseste in schema nationala.
Vaccinarea anti-poliomielita e de asemenea, spun medicii, trecuta cu vederea de catre multi parinti. Anul acesta au fost cazuri de boala in Ucraina, la granita cu Romania. Virusul, care provoca boala, se transmite prin intermediul miinilor murdare.
Stefan Lazar, medic prima boli infectioase pediatrie: "In anul in care s-a introdus vaccinul anti-poliomielita in SUA erau 64.00 de cazuri, in anul urmator au ramas 4000 de cazuri, judecati si dvs. Poliomielita e o boala invalidanta pe viata."
Orice doza de vaccin contine substante care irita sistemul imuntar sa produca mai multi anticorpi protectori. Aceasta e modalitatea lui de actiune. De-a lungul timpului, niciun studiu clinic nu a reusit sa confirme legatura dintre vaccinare si autism, o alta temere a parintilor.