Sfaturi pentru persoanele care vor sa se lase de fumat, dar nu reusesc. Ce trebuie sa faca prima data
Psihologic, fumatul aduce doar beneficii. Nicotina din tigari determina, la nivelul creierului, productia de dopamina, substanta raspunzatoare de starea de bine, pe care o simtim cu totii.
De aceea, un fumator pus in fata renuntarii la tigara va percepe, prima oara, o problema. Sau chiar o amenintare.
In plus, indemnuri precum "Lasa-te odata!" adresate zilnic unui impatimit, nu vor face decat sa ii intareasca acestuia convingerea...ca face bine. Pentru ca in orice proces din natura, in momentul in care apare o presiune, rezistenta creste.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Raluka, artist: "In momentul in care am intrat in industria muzicala aveam 2 fete dansatoare care fumau pe balcon la tigara, o cafea la o tigara, totul la o tigara si cumva ma simteam mai fraiera sa nu ies cu ele la tigara. Cred e mai mai mult dependenta de gest."
Gestul da siguranta - o nevoie psihologica. Sa fii acceptat de grup e o nevoie de supravietuire a fiintei umane. E povestea inceputului. "Cum sa fac sa ma las?". Nu vorbim despre vointa. Ci despre emotii.
Se numest AMIGDALA, se afla in creier si este formatiunea prin care simtim emotiile. Aici gasim si centrul sevrajului. Asadar amigdala e stimulata in aceeasi masura de emotii si de sevraj.
Nu poate sa faca diferenta. "Ma simt rau din cauza unei emotii- furie, frica, suparare - sau ma simt rau ca… nu fumez!"
Vointa nu conteaza in acest circuit.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Persoana care fumeaza scurt-circuiteaza si in loc sa numeasca starea - sunt stresat, sunt furios, nelinsiti, mi-e frica, imi loc sa numesc emotia, numesc solutia - vreau tigara.."
Numiti-va emotia care va face sa puneti mana pe tigara. Este ce mai importanta parte a psihoterapiei. Apoi, veti invata cum sa nu va mai temeti de acest sentiment.
Oftatul sau cascatul sunt procese naturale prin care va linistiti emotiile. Fumatul le MIMEAZA... Psihicul conteaza asadar enorm in acest exercitiu.
Nicusor a fumat 30 de ani: "Un pachet zi, am avut perioada cand fumat si 2. Acum am ramas doar la un pachet. Sotia mea s-a lasat cu program din asta, copiii, mi-au spus copiii ca in 8 zile n-au mai fumat."
Al treilea punct in terapie se refera la medicamente. Exista o linie verde unde puteti beneficia de consiliere gratuita. In 5 centre din tara - medicatia e gratuita. Institutul de pneumologie "Marius Nasta" e unul dintre centre.
Pacient: "Incepi cu o pastila in primel 3 zile. Nu trebuie sa renuntati la fumat, sa arunci tigari din prima saptamana."
Medicatia se ia, cu recomandare, vreme de doua, trei luni. Inhiba receptorii de nicotina. Rezolva insa doar o problema biologica.
"M-am lasat! Fumez o singura tigara, din cand in cand". Sunt aproape 99 la suta sanse sa va...reapucati. Receptorii de nicotina se reactiveaza instantaneu.
Prima oara treceti, deci, la psiholog. Si consultati apoi si un pneumolog. Renuntarea nu are de-a face cu vointa!