Plamanii pot fi afectati nu numai de fumat, ci si de incalzirea la semineu. Topul celor mai toxice medii pentru oameni
N-am inceput inca vacanta, iar cei mai multi dintre noi au parte de poluare.. din toate directiile. Capacitatea pulmonara scade accelerat daca fumati. Dar si daca va incalziti la soba ori semineu in acesta perioada.
Interactionati pulmonar si cu vehiculele din trafic. Ori cu deseurile... Asezam, chiar acum, intr-un top, toate aceste moduri prin care mediul ne face rau.
Capul drept, gatul drept, ochii usor in jos, in 45 de grade, ca si cum am alerga dupa mancare. Aceasta este pozitia pentru care suntem adaptati evolutiv, in acesta pozitie oxigenul intra perfect in tot arborele respirator.
Nu privim deseurile casnice drept pericole. Sunt insa.
Biodegradabilele. Elibereaza in atmosfera gaz metan si dioxid de carbon, ambele cu efect de sera.
In Romania, in cel mai multe locuri NU ardem gazul metan. In schimb, si daca suntem la zece kilometri departari de gunoi, mirosul ne este tulburat de hidrogen sulfurat, amoniac si compusi organici volatili.
Dr. ing. Rodica Stanescu: Provoaca tuse, infundarea nasului, iritatii oculare. Cu cat timpul de expunere e mai mare, pentru cei care locuiesc acolo, pot sa conduca la o cronicizare a tusei."
Totusi...groapa de gunoi vine abia pe locul al treilea in topul poluarii. E mai putin periculoasa decat... strada.
Ne mutam...printre blocuri. Etajele 1 sau 2 sunt mai periculoase decat etajul 10. Din punct de vedere al poluarii.
Dr. ing Rodica Stanescu: "Soselele foarte aglomerate care trec printr-un cartier de blocuri cresc acolo acesti poluanti o perioada indelungata, blocurile de 10 etaje pot sa conduca la asta."
Se numeste tunel - adica amestecul de gaze de la masini nu poate fi dispersat in atmosfera. Etajele 1 si 2 sunt mai periculoase decat etajul 10.
Alaturi de gaze gasim particule solide. Raman insa in nas si in bronhii. Si sunt de zece ori mai mari decat fumul de tigara.
De aceea, pe primul loc in clasament...punem tigara. Compusii mici din aer intra in alveloale pulmonare, locul prin care, de fapt, respiram. Le sparg. Iar o data afectate...
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "Sunt niste bule mari, in mare parte inutile, care mai mult decat atat pot comprima tesul din jur, atunci scade si mai multe capacitatea respiratorie."
Apar doua boli frecvente in randul populatiei: bronsita cronica si emfizemul pulmonar.
Iarna, efectul tigarii poate fi amplificat de...focul din soba.
Acelasi efect, de spargere a alveolelor pulmonare, il au insecticidele folosite in casa.
Produsele de curatenie pe baza de clor si banalele... deodorante de camera, utlizate frecvent in spatii neaerisite.