Sfatul specialistilor: Cum poti urmari singur evolutia alunitelor sau cicatricelor si cand trebuie sa apelezi la medic
Cel putin o data pe luna ar trebui sa va auto-examinati pielea. Pentru orice tip de leziune este bine sa va adresati medicului.
De altfel, la specialist trebuie sa mergeti cel putin o data pe an, pentru un control complet. Leziunile de pe scalp sau din spatele urechii, spre exemplu, sunt imposibil de examinat. De ce este iarna anotimpul perfect pentru dermatolog aflati chiar acum.
Orice excizie pe suprafata pielii, orice interventie cu lasere se face optim in sezoanele reci. Aceasta deoarece mare parte din agresiunea ultra-violetelor nu mai exista. Pielea se investigheaza o data pe luna, chiar si in lipsa oricaror probleme.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Eventual ne facem si o fotografie chiar si cu telefonul, se foloseste mult fotografia cu telefonul si sunt poze de calitate pentru ca luna urmatoate putem sa urmarim daca s-a dezvoltat ceva acolo”, explica profesor doctor Sorin Tiplica, medic primar dermatolog.
“Daca ceva de la nivelul pielii arata altfel decat arata acum o luna, doua, o alunita si-a schimbat aspectul sau o cicatrice si-a schimbat aspecul sau a aparut o formatiune noua, chiar de culoare pielii, sa solicitam ajutor de specialitate. Ne uitam la tot ce se schimba pe suprafata pielii”, povesteste doctorul Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.
Chiar daca nu observati ceva schimbat, e bine sa mergeti la specialist macar o data pe an.
“Am intalnit negi cu tendinda de evolutie proasta in spatele urechilor sau sunt boli autoimune care evolueaze doar pe suprafata pielii capului sau la nivelul pilozitatii inghinale sunt afectiuni care au semn frust doar intre degetele picioarelor”, explica doctorul Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.
Leziunile care nu au potential periculos se vindeca in cel mult o luna. Celelalte, nu.
Cele mai frecvente cancere cutanate sunt epitelioamele. Initial, par mici noduli translucizi pe suprafata pielii. Cancerele cu gravitate medie se numesc carcinoame spino-celulare si apar de regula pe centrul fetei si in zona buzelor. Au legatura cu expunerea la soare, dar pot fi identificate si in mijlocul iernii. Vestea buna este ca tratamentul in faze initiale vindeca.
Cel mai sever tip de cancer cutanat este melanomul. Nu tine cont de soare si nici de sezon. Melanonul apare pe alunite in 30% din cazuri. In 70% din cazuri se dezvolta pe piele perfect sanatoasa. Initial, arata ca o alunita pentru pacient. Are insa si faze pre-canceroase. Iar incizia e obligatorie.
“E bina sa ascultam aceasta recomandare, sa lasam pe planul doi aspectul estetic, pentru ca intotdeuna medicul va incerca sa obtina o cicatrice cat mai eleganta. Excizia aceasta e facuta pentru a preveni dezvoltarea ulterioara a unui posibil cancer”, spune profesorul doctor Sorin Tiplica, medic primar dermatolog.
Spre deosebire de toate organele, pielea este la vedere. Orice leziune, asadar, poate fi identificata. Chiar daca vi se pare nesemnificativa pentru aspectul estetic, nu o ignorati. Cereti ajutor medical.