Comunicarea in cuplu: secretele unei relatii de lunga durata
"M-am indragostit! Ma simt atat de bine!" Dupa primii fiori insa apare cea mai grea misiune. Cum comunic cu partenerul, ca sa se simta pus in valoare, iar noi sa scriem o poveste cat mai consistenta?
Ei bine, comunicarea in cuplu se invata la fel ca scrisul, caci tot l-am pomenit mai devreme. Diferenta, o sa fiti surprinsi, poate, o fac episoadele de cearta. Cum se desfasoara unul? Sunt inevitabile? Haideti sa vedem impreuna care sunt regulile in conflictele de cuplu.
Au trecut primii fiori, incepe etapa comunicarii. Vorbiti despre propria persoana, nu despre celalalt, recomanda psihologii. Desi suna a egoism, nu e deloc o pledoarie pentru o astfel de abordare.
Bogdana Bursuc, psiholog: "De ce e important sa il lasi pe celalalt sa te cunoasca, pentru ca in momentul in care nu-l lasi, comunicarea va lua forma evitarii, inseamna sa nu mai spui tot, sa nu spui ce vrei sau sa ia forma agresivitatii."
De ce? Este mai usor sa fiti agresivi sau sa va acundeti de celalalt, decat sa va expuneti in fata partenerului. Si vine prima cearta.
Surprinzator poate, un cuplu in care nu exista episoade de cearta nu este sanatos. Doar reflecta o stare ce presupune trecerea sub presiune a lucrurilor dureroase. Cum se desfasoara cearta, aici e cheia longevitatii de cuplu.
Bogdana Bursuc, psiholog: "E foarte important cand ne certam sa nu punem partenerul in insecuritate si anume amenint ca o sa ma despart de tine, dau divort daca nu te schimbi, eu nu mai suport chestia asta."
Partenerul este in garda: se teme ca va fi respins. Se simte amenintat. Situatie in care creierul uman manifesta doua abordari. Hiper-protectia sau atacul. Ambele, periculoase pentru un cuplu.
Timpul trece, lucrurile par sa mearga. "Stiu tot despre partenerul meu! Nu mai are ca sa-mi mai spuna!"
Jeni Chiriac, psiholog: "In momentul acela e posibil tu sa fii pe o strada si el pe cealalta strada si sa deveniti vecini in aceeasi casa, in niciun caz un cuplu."
Atitudinea se numeste presupunere. Este periculoasa pentru ca nu se bazeaza pe coordonate reale. Indiferent de cati ani sunteti impreuna, nu stiti totul despre partenerul de viata. O alta capcana este rutina de a vorbi doar despre probleme administrative. "Ai platit facturile? Ai cumparat mancare?" Aceste discutii inlocuiesc cu totul convorbirile pe teme personale. Apare sentimentul de neglijare.
Jeni Chiriac, psiholog: "Nu scrie nicaieri ca trebuie sa facem lucruri si in timp avem nevoia asa fim valorizati."
Mihai Albu, psiholog: "Prin aceasta constientizare si toleranta, foarte multe conflicte pot fi dezamorsate - uneori poate sa ajunge sa spuneti acum sunt nervos, dar nu are legatura cu tine."
Atitudinea are legatura cu longevitatea in doi. Si acum inchideti ochii si ganditi-va ca fiecare zi, intr-un cuplu, e ca prima. Succes!