Secretul din spatele "colesterolului bun", care distruge grasimile. Sportul este singurul care poate creste nivelul acestuia
Exerctiile care conteaza pun in miscare toti muschii mari, spun instructorii de fitness. Aveti sau nu timp pentru efort fizic organizat e mai putin important, sustin medicii. Ideea de baza este ca, de dimineata pana seara, sa nu stati.
De ce? Stie toata lumea ca HDL-colesterol, colesteroul bun, reprezinta protectia perfecta pentru intregul organism. La ora actuala nu exista niciun medicament care sa creasca acest tip de colesterol. Singura solutie viabila este miscarea.
Lucrati grupele mari musculare, ne spune orice antrenor de fitness. Si se refera la ambele sexe.
"In principal lucram grupele mari de muschi - picioarele, spatele, umerii, apoi dublam cu exercitii functionale - genuflexiuni , fandari, indreptari", a dezvaluit Iulian Balan antrenor fitness.
Instructorii de sport au impamantenit ideea ca doar sportul in forta da rezultate. "Nu am insa timp sa merg la o sala", se plang multi. Urmeaza o concluzie... pripita: nicio sansa sa fiu in forma! Gresit!
"Ideea este sa te misti si sa nu stai. Execitu fizic de orice fel, chiar de orice fel: poti sa faci alergari, poti sa faci programe de fitness, inot, doar sa te misti", a spus Anca Sima.
Anca Sima este membru asociat al Academiei Romane. Conduce Departamentul de Lipidologie al Institutului de Biologie si Patologie Celulara din Bucuresti. Stie fiecare detaliu al grasimilor din sange.
In interiorul corpului uman gasim colesterolul LDL, adica cel rau, si colesteroul HDL, adica cel bun. Agresorul LDL vine pana in apropierea peretelui vascular. Aici, celulele il preiau si se incarca cu grasime. Se distrug, astfel, in timp. Din fericire, apare instantaneu HDL colesterolul. Soldatul de paza care extrage ca prin minune grasimea depusa. O transporta apoi, prin sange, in ficat pentru ca, ulterior, sa fie eliminata. Mai mult, HDL colesterolul are asociate particule anti-oxidante, dar si anti-inflamatori. Factori importanti de protectie.
HDL colesterolul se mentine la un nivel protector prin miscare: "Daca masori HDL colesterolul cand cineva incepe sa faca exercitiu fizic acesta creste. E foarte important de stiut ca la ora actuala nu exista niciun medicament care sa creasca HDL colesterolul, exista medicamente doar care scad LDL colesterolul, celebrele statine", a spus Anca Sima.
Sursa: Pro TV
Etichete: sport, grasime, colesterol, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
20-03-2015 14:51