Secretiile nazale abundente, un semn al unei afectiuni mai grave. Cand este cazul sa mergeti la medic
Secretiile nazale sunt prezente aproape in permanenta? Se intampla, uneori, din cauza infectiilor respiratorii. Alteori, alergenii pot fi elementul iritant.
Deloc placut de aflat este insa ca, in interiorul cavitatii nazale, distrug protectia naturala. Iar in jumatate dintre cazuri, sunt cale sigura catre astm bronsic.
Nasul functioneaza precum un aparat de aer conditionat. Face schimburi calorice - adica incalzeste sau raceste aerul permanent. La fel ca la orice dispozitiv, de pe urma acestor procese rezulta apa. E normal, deci, sa apara secretiile.
Totusi, acestea se auto-limiteaza la zece minute dupa schimbarea temperaturii. In infectii sau alergii, in schimb, devin abundente. Nasul nu mai ventileaza aerul.
Ioana Voda, medic primar ORL: "Se scurg la majoritatea oamenilor in partea din spate a nasului, se chema rinoreee posterioara pe care noi o percem ca pe o secretie gelatinoasa in gat si ne tragem gatul toat ziua sau ne trezim de dimineata cu aceste secretii in gat, care irita gatul."
Asa apare tusea. Orice episod infectios cu secretii abundente in nas trebuie sa treaca in cinci zile. Asa a calculat mama natura. Daca nu se intampla nimic, din ziua a sasea e cazul sa incepeti investigatiile.
Ioana Voda, medic primar ORL: "Sa merga la un laborator si sa isi faca si sa dea aceste secretii nazale pentru investigare, ca sa stim ce bacterie tratam."
In caz contrar, secretiile pe temen lung conduc la rinite cronice. Inflamatii nazale care nu trec niciodata. Si care va impiedica sa respirati normal. Mucoasa care tapeteaza nasul se gaseste si in sinusuri.
Ioana Voda, medic primar ORL: "Exista sinuzite, ca sunt posterioare care nu se vad la radiografii normale si ne trebuie CT, merg cu nasul usor infundat, dar cu dureri cumplite de cap."
Pe de alta parte, daca secretiile permanente sunt de natura alergica nu le ignorati.
Claudia Nechifor, medic primar alergolog: "Inflamatia, daca nu e controlata in partea superioara a tractului respirator, poate cobori in brohnii, deci in plamani, deci o rinita alerica netratata se poate complica cu astm alergic."
Produsii de inflamatie si anticorpii unui alergic circula prin sange peste tot in organism. Din organul tinta - nasul - vor ajunge 100% si in plaman.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, alergie, polen, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
30-09-2015 09:17