Analiza care trebuie facuta an de an, pentru evaluarea starii de sanatate. Ce probleme poate depista hemoleucograma

Ultima actualizare: 13-08-2015 07:05

Hemoleucograma completa este cel mai utilizat test folosit pentru a determina starea generala de sanatate a unui individ.

Monitorizeaza si disfunctionalitati cum ar fi anemia.

O data pe an, aveti dreptul sa cereti medicului de familie o lista uzuala de analize. Prima investigatie pe aceasta lista este, invariabil, hemoleucograma. Astfel este diagnosticata cea mai frecventa boala in patologia umana: anemia. Atentie mare: la varsta adulta, prezenta afectiunii nu inseamna sporirea dozei de fier.

"Nu avem voie sa dam tratament cu fier la orice tip de anemie. Anemia nu inseamna neaparat deficit de fier", spune doctorul Daniel Coriu.

Spre exemplu, anemia prin deficit de vitamina B12 nu se corecteaza prin fier. B 2 se absoarbe conditionat de o mica molecula, care creste numai in stomac. O concentratie scazuta de B12 in sange arata o problema in interiorul stomacului.

Cum se face diferenta? Daca hemoleucograma arata modificari, hematologii recomanda analiza numita FERITINA, care da informatii certe despre depozitul de fier.

Este sigur o anemie cu deficit de fier. Care e cauza? Adultii pot absorbi din alimente doar 1 miligram de fier pe zi. Daca piederea prin sangerari depaseste aceasta cantitate, apare inevitabil anemia. De aceea, e obligatoriu sa aflati unde se petrece aceasta.

Spre exemplu, hemoroizii produc micro-sangerari la fiecare scaun. Consumatorii cronici de aspirina au micro-hemoragiii digestive care duc la anemie. Tumorile produc mici sangerari care au drept finalitate anemia.

"Deci opresc cauza, ii dau cee ce ii lipseste si va corecta hemoglobina singur prin productia proprie. Las organismul sa isi faca datoria", mai spune Daniel Coriu.

Datoria de a produce sangele restant se... achita in minimum 3 luni. Clinic, anemia se poate simti prin oboseala. De asemenea, unghiile si parul se rup usor.

Afectiunea sta la baza infectiilor repetate. "Carenta de fier e unul dintre motivele pentru care organismul nu are suficienti anticorpi ca sa poata controla o infectie. Fierul e folosit pentru a structura proteine, iar anticorpii sunt proteine", spune dermatologul Luminita Marinescu.

O astfel de situatie impune analize amanuntite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO