Cand trebuie sa va ingrijorati in privinta chisturilor ovariene. Specialistii spun ca un control anual este esential
Aveti chisturi pe ovar. Este ceea ce puteti auzi la o ecografie de control. Ovarul produce insa lunar o formatiune lichidiana.
Este modul lui de a functiona. Cand aceasta situatie reprezinta o problema? Chisturile functionale in interiorul ovarului sunt perfect normale, spun medicii. Nu reprezinta un motiv de panica.
Totusi, daca o formatiune se mareste necontrolat, incep investigatiile. "Exista femei care se sperie pentru ca se duc la o ecografie si li se spune ai un chist de 2 centimetri pe ovar, un chist de 2 centimetri pe ovar reprezinta de fapt un folicul, deci o activitate normala a ovarului", spune ginecologul Diana Cocei.
In perioada fertila, in fiecare luna, ovarul produce un asa numit chist, o formatiune plina cu lichid. Acesta se mareste, se sparge si elibereaza un ovocit, adica celula reproducatoare feminina. Este momentul in care poate aparea o sarcina.
Uneori, formatiunea lichidiana nu se distruge in mod fiziologic. Din acest motiv, va trebui urmarita ecografic. Cand medicii isi pun insa intrebari?
"Ne punem problema in functie de aspectul lui ecografic, de consistenta acelui chist. Atunci cand aceste chisturi nu raspund la niciun tratatament, ba chiar au in interior formatiuni, vegetatii le numim noi, ne duc cu gandul spre o posibila alta afectiune", adauga Cocei.
In acest caz, se fac analize din sange - asa numitii markeri tumorali. Intre varsta de 2 ani si pana la pubertate, activitatea ovarului e blocata. Un chist ovarian in aceasta perioada trebuie sa va trimita la endocrinolog. Iata de ce:
"Exista chisturi functionale, chiar in cazul fetitelor, care trebuie urmarite. Sunt un semn premonitor al unei pubertati precoce", spune medicul Antonela Burlacu.
In menopauza, ovarul isi inceteza definitiv activitatea. Nu mai pot aparea chisturi functionale. De aceea, orice formatiune pe ovar trebuie indepartata chirurgical, de urgenta. Interventia se completeza de examenul anatomo-patologic, popular biopsia.
Indiferent de varsta, o data pe an este recomandata ecografia de abdomen total.