Problemele grave pe care deodorantul le poate provoca. De ce trebuie evitat cand va expuneti la soare
Va deranjeaza substantele din deodorant? Atunci nu ratati vizita la medicul dermatolog. Acesta poate diagnostica atat o afectiune a pielii, cat si o reactie alergica.
Axila este o zona extrem de sensibila, cu peste 24 de ganglioni, care poate reactiona puternic.
In zona axilara se gasesc intre 22 si 26 de ganglioni. Devine, astfel, o asa-numita zona reactiva, care nu ar trebui agresata cu substante chimice puternice.
"Nu te expui la soare in conditiile in care te dai cu un deodorant cu alcool, pentru ca iti cresti riscul de fotosensibilitate. Si zona aceasta se poate arde la soare", a spus dermatologul Luminita Marinescu.
Axila poate produce transpiratie in exces din cauza glandelor cu activitate anormala. Pot fi anihilate prin injectare cu toxina botulinica. De cele mai multe ori insa, hiper sudoratia are legatura cu stresul.
"Sunt situatii in care, fara voia noastra, aceasta secretie creste, cel mai frecvent este vorba de un exces de hormoni androgeni sau de hormoni ai stresului", spune specialistul.
In acest caz, cel mai agresiv este, culmea, deodorantul antiperspirant. Reduce eliminarea totala a transpiratiei. Lichidul ramane, astfel, in axila si exista riscul sa apara noduli.
Produsele anti-bacteriene, cum le spune si numele, reduc incarcatura bacteriana. Elimina, deci, mirosul neplacut.
Pielea isi poate schimba PH-ul din motive care tin de varsta, sarcina sau conditiile de viata. Poate sa respinga deodorantul preferat, iar local sa apara mancarimi axilare, vezicule, roseata.
Dermatitele trebuie vazute de medic, inainte de folosirea oricarui alt produs. De asemenea, macar trei ore dupa epilare, este bine sa-i dati pielii o pauza.
"Pielea a fost traumatizata, s-a produs vasodilatatie, iar actiunea unui deodorant, care altfel ar fi bine tolerata, produce iritatii, iar iritatia e o porta de intrare pentru microbi", explica Marinescu.
La suspiciuni de alergie, se schimba produsul. Componentele din parfum determina reactia alergica. Odata ce le inlocuiti, dispar reactiile.