Romania, pe primul loc in Europa in topul patologiei tiroidiene. Bolile pe care cei mai multi le descopera prea tarziu
Nu reusiti sa mancati bine pentru ca va inecati. Nu reusiti nici sa respirati bine. Ambele simptome indica necesitatea unei interventii chirurgicale, daca aveti deja probleme cu tiroida.
Glanda este situata langa nervi importanti. De aceea, in prezent, operatiile presupun controlul strict al pozitiei acestor nervi cu ajutorul semnalelor electrice.
Romania se afla pe primul loc in Europa in topul patologiei tiroidiene. Bolile pe care le dezvolta aceasta glanda nu dor, motiv pentru care pacientii ajung tarziu la medic. O ecografie de tiroida ar trebui insa inclusa pe lista investigatiilor uzuale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Orice nodul mai mare de 1 centimetru, cu caracteristici ecografice suspecte, se punctioneaza. Recent insa, americanii au venit cu recomandarea ca toate formatiunile suspect ecografice sa fie supuse aceluiasi tratament - e cea mai sigura atitudine.
Manevra presupune folosirea unei seringi obisnuite si a unui ecograf.
Dr. Isabela Maria Botea, medic specialist radiolog: “Tot timpul vizualizam unde e acul si acul se duce doar la nivel nodului suspect. Odata facuta punctia se extrag de la nivelul nodulului celule, prin aspiratie.”
Pe toata perioada de crestere, un copil trebuie dus anual la endocrinolog. Pe fondul schimbarilor, pot aparea formatiuni nodulare la nivelul acestei glande. La adulti, femeile au cel mai mult de suferit.
Dr Mihai Daniel, medic primar chirurg: “Pacientul cu patologie tiroidiana are un comportament foarte fragil, de maniera ca nu suporta caldura, nu suporta frigul, se enerveaza foarte repede, isi shimba atitudinea de la o secunda la alta si nu stim de ce.”
Mergeti la un exament endocrinologic, daca va regasiti in aceasta descriere. De asemenea, daca vi se pare ca inghititi cu dificultate.
In cazul in care aveti nevoie de interventie, cea mai mare grija a chirurgului o reprezinta asa-numitii "nervi recurenti". Acestia se gasesc in spatele glandei tiroide si patrund in laringe, unde controleaza miscarile corzilor vocale. Lezarea acestora bilateral inseamna insuficienta respiratorie.
Dr Mihai Daniel, medic primar chirurg: “Desi e o interventia grea pentru chirurg, este foar usor de dus pentru pacient, convalescenta este foarte scurta. La 2 zile dupa interventia chirigicala, este alt om.”