Afectiuni banale cu impact direct asupra fertilitatii la femei. Ce se intampla daca ramai insarcinata dupa 37 de ani


Ultimul update: Duminica 12 Iulie 2015 02:43
Data publicarii: Joi 09 Iulie 2015 07:45
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Cand vin la ginecolog, cele mai multe paciente isi povestesc doar problemele genitale. O atitudine complet gresita, incearca sa ne transmita specialistii. Aceasta deoarece organismul uman este un TOT unitar, iar bolile comunica intre ele.

Romania are cea mai frecventa patologie tiroidiana din Europa. Iar partea de est a tarii conduce la numarul imbolnavirilor care privesc aceasta glanda. In ultima perioada, medicii au constat cresteri ale cazurilor de tiroidita autoimuna. Sa intelegem boala.
Sistemul imuntar lupta impotriva tiroidei si, pana la urma, ii distruge functia. Asa apare hipotiroidia. Lipsa hormonilor insa poate fi perfect compensata de medicamente. Dar boala autoimuna nu se vindeca. Ce legatura are cu fertilitatea?

Dr. Dorina Codreanu, medic primar ginecolog: “Practic celulele ovariene seamana cu celulele tiroidiene si acest anticorpi, care sunt indreptati impotriva tiroidei, pot in timp sa afecte rezerva ovariana si sa duca la infertilitate”.

Din acest motiv, chiar daca luati hormoni tiroidieni si aveti o viata perfect normala, tineti cont de ceea ce spun statisticile. Fertititatea scade daca tiroida sufera.

Boala celiaca poate de asemenea sa conduca la infertilitate. Afectiunea se manifesta printr-o absorbtie deficitara a vitaminelor si mineralelor in intestin si afecteaza astfel, in mod direct, calitatea celulelor reproducatoare.

Dr. Dorina Codreanu, medic primar ginecolog: “Cand vin la ginecolog, multe paciente au senzatia ca trebuie sa spuna doar lucruri legate de patologia ginecologica. Trebuie spus tot, multe lucruri pot avea impact asurpa fertititatii. Medicul face conexiunile mai departe.”

Incepind cu 20 de ani, mergeti anul la ginecolog pentru screnning complet. Pe langa Papanicolau, ecografia trans-vaginala si examenul de secretie, vi se recomanda screningul pentru chlamidia si micoplasma. Vorbim despre doua micro-organisme care nu dau simptome, dar care distrug integritatea aparatului genital.

Dr Dorina Codreanu, medic primar ginecolog: “O femeie care si-a inceput viata sexuala la 20 de ani si a contractat infectia la 22, degeaba o diagnostichezi la 30 pentru ca tratamentul nu mai are sanse de succes, deja s-au produs sechelele.”

Sechelele privesc trompele uterine, locul unde ovulul se intalneste cu spermatozoidul si astfel apare sarcina. Delicatele structuri, odata distruse de acesti microbi, nu mai ofera conditiile normale pentru aparitia sarcinii. Fenomenul e ireversibil.

In afara de boli, in privinta fertilitatii timpul e cel mai mare dusman. Ovarele, care produc celulele reproducatoare feminine, imbatrinesc mai repede decat orice alt organ din corpul uman.

Dr. Vythoulkas Andreas, medic specialist ginecolog: “Cand se gandesc sa faca copii la 35 de ani, natura nu iarta. Foarte multe paciente vin la mine si-mi zic eu am o alimentatie sanatoasa, ma duc la sala, dar asta nu are nici o legatura cu functionalitatea ovarelor”.

Dupa 37 de ani, scade dramatic calitatea materialului genetic fenimin. Procesul se traduce ori prin lipsa apartiei sarcinii ori prin sarcini care nu au sanse sa fie duse la termen.