Adolescentii si varstnicii au cel mai mare risc de a dezvolta noduli tiroidieni maligni. Ce semne trebuie urmarite
Ce au in comun adolescenta si varsta a doua? In ambele etape ale vietii, aspectul tiroidei trebuie verificat.
In timpul pubertatii, spre exemplu, nu e normal ca aceasta glanda sa se mareasca, asa cum se considera acum 30 de ani. Totodata, adolescentii si varstnicii au cel mai mare risc de a dezvolta noduli tiroidieni maligni.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Trebuie sa ne uitam la un copil cum arata, daca el nu mai creste bine in inaltime si se ingrasa, poate sa aiba probleme cu hormonul de crstere, cu glanda suprarenala."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe toata perioada de crestere, hormonii sunt principalii pioni. De aceea, pana la varsta majoratului, un copil trebuie vazut anual de specialistul endocrinolog.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Daca la acestea adaugam modificari ale comportamentului - apare obosit, astenic sau, dimpotriva, un copil care devine foarte agitat, nervos - aici e o o problema de hipertiroidie. De obicei, atunci isi completeaza tabloul pentru care un copil trebuie sa vina la endocrinolog."
Acordati atentie regiunii gatului adolescentilor. Atat la fete, cat si la baieti, pot aparea formatiuni nodulare la nivelul acestei glande, pe fondul schimbarilor.
Dr. Mihai Daniel, medic primar chirurgie tiroida: "Medicul endocrinolog corelaza aceste date, urmareste pacientii, recheama pacientul dupa 6 luni pentru un control. Daca in ciuda tratamenului dat de medicul endocrinolog nu exista nicio modifcare, atunci se apeleaza la medicul chirurg."
Datele arata ca, in ultimii zece ani, numarul bolnavilor de cancer de tiroida s-a dublat. In Romania, acest tip de cancer se numeste "papilar". Iar evolutia lui nu este fulminanta.
Dr. Mihai Daniel, medic primar chirurgie tiroida: "Abordul chirurgical promt este chiar singurul care va impedica raspandirea afectiunii. Dar nu ai cum sa le depistezi decia daca mergi la endocrinolog. Exista, din fericire, acel tratament cu iod radioactiv care rezolva in mare parte patologia neoplazica post operatorie."
Doar 4% din noduli se pot palpa, restul de vizualizeaza ecogafic.
In categoria cea mai mare de risc se afla tinerii si persoanele de varsta a doua. Statistic, se considera ca sexul feminin are o predispozitie mare pentru a dezvolta boli tiroidiene. Pe de alta parte, in cazul barbatilor, formatiunile tiroidiene se constata mai rar, dar de cele mai multe ori sunt maligne.