Riscurile pe care le produce chiar si un singur pahar de bautura la masa. De ce unele persoane se imbata foarte greu
Nu e sarbatoare fara un pahar de vin. Si toti medicii vi-l recomanda. Dar nu-l combinati cu bauturi energizante si nici nu-l beti dupa o masa exagerata.
24 de ore dureaza pana ce o doza de alcool este perfect metabolizata. Si...evaporata. De ce atat de mult? Cheia o detine ficatul, care are un ritm de metabolizare ce nu poate fi accelerat. Indiferent cata cafea beti, spre exemplu, sau cate exercitii fizice faceti.
Conf. dr. Ion Daniel , sef sectie chirugie: „Alcoolul se absoarbe imediat, cu cit este mai pur cu cit se absoarbe chiar din cavitatea bucala. In stomac se absoarbe aproape complet si ajunge imediat la ficat.
Pe cit de usor se absoarbe, pe atit de lent se elimina. In ficat, orice gram de alcool este descompus de enzima denumita alcooldehidrogenaza. De cantitatea acesteia depinde cantitatea de alcool care va face rau.
Conf. dr. Ion Daniel, sef sectie chirugie: „S-a descoperit ca este variabila de la o persoana la alta, aceasta ar explica de ce unii se imbata mai usor, altii mai greu, de ce la unii persista efectele mai mult”.
Asadar, daca euforia va prinde repede si va lasa greu, nu aveti enzime. Peste aceasta situatie fiziologica nu puteti sa treceti.
Bauturile alcoolice nu se combina cu cele energizante. Mariti astfel riscul intoxicatiei.
Prof. Dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: „Bauturile energizante pe linga extractul de cofeina au si cantitati importante de plante energizante cum ar fi extractul de ginseng. Asocierea cofeina cu extract de plante va avea efecte neurologice importante. Atentionarea e facuta inclusiv pentru adulti sa daca se consuma mai mult de 2 cutii dintr-o bautura energizanta”.
La un pahar de alcool, beti ulterior cel putin doua de apa.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: „Fixeaza anumiti receptori care sunt folositi pentru apa, blocheaza tesutul dintre celule si nu permit apei sa treaca din celula catre exterior, lucru care se face in mod continuu”.
Pentru ca mareste cantitatea de apa din celule, membrana acestora devine mai permeabila la substante nocive. Spre exemplu, dupa un pahar cu alcool veti fi mai vulnerabili la aditivii alimentari ori la fumul de tigara. Situatia se indreapta doar prin consum mare de apa.
Masa a fost bogata? Asteptati macar trei ore pentru un pahar de alcool. Cantitatile mari de mincare determina cantitati la fel de mari de enzime pancreatice. Situatia poate deveni periculoasa - e vorba de pancreatita chimica - daca dupa abuz de mincare beti alcool.
Sursa: Pro TV
Etichete: bautura, alcool, mancare, sanatate, masa, energizante,
Dată publicare:
23-12-2015 09:03