"Transhumanta" carnatilor si sarmalelor din Romania catre Europa de Vest. "Ne aducem si noi aminte de Craciunul de-acasa"
De Sarbatori, pentru romanii din straintate dorul de casa este mai arzator ca niciodata. Le lipsesc oamenii dragi, obiceiurile si mancarurile.
Tocmai de aceea, rudele le trimit mii de pachete cu sarmale, carnati, caltabosi si palinca. Din Alba, cutiile cu bunatati traditionale vor lua drumul Spaniei sau Germaniei, iar din Maramures ai nostri urmeaza sa primeasca: mezeluri coapte in jar sau slanina in crusta de ierburi aromatice si piper.
Din comuna Daia Romana, peste 450 de oameni sunt plecati in strainatate si, de cand muncesc in Spania, Italia sau Franta, faţa micii localitati s-a schimbat, iar pe ulita au aparut case dichisite.
Insa, desi au de toate de Sarbatori, romanii asteapta cu nerabdare bunatatile de acasa, cu toate ca in multe capitale europene precum Paris, Londra sau Madrid, au aparut magazine in care gasesti oricand afumaturi romanesti, varza murata sau savarine.
Liliana si-a sunat sora in Spania ca sa-i spuna ca pachetul pentru
ea e gata.
"-Ti-am pus carnati, caltabos, jumari, gaina.
-Unsoare ai pus pentru cornulete ?
-Aaaa, lasa ca pun, mai vrei altceva?
-Nu ca ne ajunge, ii destul."
"-Gaina sa-si faca o supa de taietei buna, ardei iute pentru ciorba.
-Ce mai trebuie?
-Mai trebuie pita de casa.”
Desi multi dintre cei care lucreaza de ani buni in straintate spun ca s-au realizat, gustul Craciunului nu e niciodata mai bun decat cel de acasa.
Mariana Istrate, romanca din Spania: "Ne aducem si noi aminte de Romania, de timpurile de acasa, cum petreceam Craciunul cand eram doar cu mama si cu tata. Avem de toate, frigiderul e plin, dar ca alea din tara niciuna."
Ana le-a pregatit sarmale celor doi baieti ai ei plecati in Spania.
Au afacerea lor in domeniul constructiilor si si-au intemeiat acolo si familii insa, de sarbatori, vor sa aiba pe masa bunatati ca in copilarie.
Si in Maramures cosurile impletite din nuiele sunt incarcate de bunatati traditionale care vor ajunge in toata Europa.
Localnic: "Un pachetel cu carnati, caltabos, toba, o sticluta de hornica sa simta ca a venit Craciunul si sa manance produse adevarate din carne de porc mangalita si bazna."
Zeci de familii fac la fel: acum pachetele nu vin doar din Occident spre Romania, ca altadata, ci si invers, intr-un spatiu pe care romanii il cuceresc cu sufletul de acasa.