Riscurile la care vă expuneți când consumați alcool în timp ce luați medicamente
Deprimă sistemul nervos central şi pot distruge vitalele cele hepatice - ne referim la medicamente plus alcool, chiar şi în doze mici. Vă dăm argumentele medicale pentru care, dacă vă aflaţi sub tratament, orice fel de formă de alcool ar trebui evitată.
Evitaţi alcoolul atunci când luaţi medicamente. Un pahar acţionează direct pe mucoasa digestivă, apoi la nivelul ficatului şi în sistemul nervos central.
Este exact traseul interacţiunii dintre pastile şi organism. De aceea, combinaţiile nefericite, vin cu antibiotice, spre exemplu, produc reacţii precum greaţă, vomă, dureri de cap şi, în general, stare de rău.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că, în privinţa alcoolului, moderat înseamnă o bere de 330 de mililitri, un pahar de vin sau 40 de ml de băutură spirtoasă; adică cel mult de patru ori pe săptămână. Dar nu-l combinaţi cu medicamentele. Cele mai periculoase asocieri sunt între alcool şi medicamente destinate somnului, dar şi cele psihiatrice.
Dr. farm Cornel Chiriţă, farmacologie clinică: „Se pune, altfel, problema interacţiunii medicamentelor. Ele deprimă sistemul nervos, poate fi foarte periculos cu deprimare majoră a sistemului nervos.”
Şi chiar cu potenţial fatal. Tot deprimarea sistmemului nervos o face asocierea dintre alcool cu un medicament antialergic, care se eliberează fără prescripţie medicală și care e recomandat şi în răceală.
Apropo de alcool şi răceală, odată ce aţi băut alcool evitaţi paracetamolul. Interacţiunea este înalt toxică. Alcoolul este un toxic hepatic. Medicamentele sunt, de asemenea, toxice hepatice. Subtantele conjugate nu fac altceva decât să ducă la distrugerea celulelor hepatice vitale.
Conf. dr. farm. Cornel Chiriţă, farmacologie clinică: „Atunci când ai mai multe medicamente, care la rândul lor sunt hepatotixice, se poate produce o potenţare a toxicităţii hepatice.”
În cazul copiilor alcoolul în doze mai mici de un pahar poate dă afectări ireversibile. O doză de alcool ingerat de către un copil îi produce acestuia scăderea marcată a glicemiei, adică a zahărului din sânge. Aceasta însemna convulsii, mişcări incontrolate ale corpului, care se pot termina cu stop cardiac.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, șef secţie toxicologie pediatrică: „El poate a rămână, dacă iese dintr-o comă, din asta foarte gravă, cu convulsii şi cu hipoglicemii severe, cu encefalopatie foarte gravă.”
Aceasta înseamnă afectare cerebrală severă. Aşadar nu ţineţi alcool în apropierea unui copil. Şi nici medicamente.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!