Consumul de alcool la vârste fragede poate duce la afecțiuni neurologice

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 12 Martie 2018 09:32
Categorie: CSID

Consumul de alcool la vârste mici scade glicemia dramatic, până la pragul apariţiei unor simptome neurologice. Suntem, însă, la vârste mici până la 22 de ani, când, de fapt, se încheie creşterea.

Ce se întâmplă în cazul în care cei care beau - indiferent de cantitate - sunt copii sau chiar şi adolescenţi?

Zona prefrontală din creier ajunge ultima la maturizare şi e cea care ne diferenţiază de regnul animal. Vorbim despre „creierul social”, care ne ajută să comunicăm şi să luăm decizii şi să ne gestionam emoţiile.

Gaspar Gyorgy, psiholog: Partea de cortex prefrontal ajunge la maturitate la 20-25 de ani; asta înseamnă că pentru copii, adulţi, părinţi, cadre didactice, suntem un surogat pentru cortexul prefrontal al acestora.”

Pe de altă parte, avem nuclei de creştere până la 22 de ani, deşi perioada de adolescență se termină la 18 ani. Modificările psihice pe care le constatăm în  toată perioada de creştere sunt cele care determină o relaţie defectuoasă cu mâncarea.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Apare şi această dorinţă de a mânca ce nu trebuie, combinată cu o nevoie pentru acest gust excesiv, fie foarte gras, foarte sărat, foarte picant.”

În  aceeaşi evoluție intră şi dorinţa de alcool, ţigări şi, poate, droguri. În timp ce „creierul social’’ se dezvoltă, o altă zonă, situată spre baza craniului, deţine controlul. Aceasta e responsabilă de nevoia de a trăi situaţii extreme. Informaţia trebuie comunicată copiilor.

În privinţa alcoolului băut la vârste tinere, acesta duce, înainte de euforie, la scăderea marcantă a glicemiei, adică a zahărului din sânge. Poate însemna convulsii, mişcări necontrolate ale corpului, care e posbil să se termine cu stop cardiac.  Cu cât copilul e mai mic, cu atât alcoolul are efecte severe.

Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, șef secţie toxicologie pediatrică:El poate să rămână, dacă iese dintr-o comă din asta foarte gravă, cu convulsii şi cu hipoglicemii severe, cu encefalopatie foarte gravă pe care poate să nu o mai recupereze niciodată.”

Aceasta înseamnă afectare cerebrală severă. În plus, un mediu cu fum de ţigară înseamnă oxigenerare slabă a creierului, atacat oricum de alcool. Aşadar, se dublează riscul toxic. Şi amestecul băuturilor energizante cu alcoolul măreşte riscul intoxicaţiei alcoolice. Aceste informaţii trebuie comunicate unui copil în loc de interdicţia: „Nu te atinge de alcool!”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cel mai vulnerabil moment dupa ce ati scapat de o dependenta. Ce este iluzia controlului si cum poate fi stapanita
Cel mai vulnerabil moment dupa ce ati scapat de o dependenta. Ce este iluzia controlului si cum poate fi stapanita
Tigari
Cum ne afecteaza tutunul vederea. Fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulară
"Plângi cât vrei, cât simți nevoia! Stau cu tine!" Recomandările medicilor pentru trăirile emoţionale
Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos
"Telemeaua de Sibiu", produsă în sudul ţării sau chiar peste graniţă. Ce punem în realitate pe masă
Fostul fotbalist Ionel Dănciulescu, despre un stil de viaţă sănătos şi preferinţele culinare
Motivul pentru care statul îndelung pe scaun, la calculator, ne afectează echilibrul
Tigare
Motivul pentru care fumătorii ajung în sala de operație, înainte de 40 de ani