Riscurile la care părinții își expun copiii, dacă le dau medicamente pentru răceală

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 04 Decembrie 2017 08:29
Categorie: CSID

O infecţie respiratorie cu febră, secreţii nazale şi tuse este neplăcută, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Pentru cei mici, însă, reprezintă şi o lecţie importantă de educaţie imunitară.

Nu îi bombardaţi cu medicamente din nimic. Sistemul de apărare uman se consolidează corect tocmai trecând prin astfel de episoade.

Sistemul imunitar este un organ difuz. Îl găsim în tot organismul. La naştere, bebeluşul are un sistem de apărare imatur. Acesta se va dezvolta lent, pe tot parcursul copilăriei.  Ca să se dezvolte corect are nevoie de expunere la viruşi şi bacterii. Şi, de aceea, colectivităţile de la grădiniţă şi şcoală sunt excelente. Şi fac parte din aşa-numita educaţie imunologică corectă.

Dr. Brânduşa Petrutescu, medic primar imunolog: „Să lăsăm organismul să lupte, să acceptăm aceste viroze respiratorii şi să le tratăm promt. Să nu încercăm să acţionăm asupra cauzei lor de producere, pentru că mai mult rău decât bine putem face.”

O infecţie respiratorie cu febră, secreţii nazale şi tuse este neplăcută. Dar trataţi doar simptomele cu anti-inflamatoare, ne spun medicii specialişti.

La ora actuală, există o modă printre părinţi să ceară medicamente care stimulează imunitatea, în speranţa reducerii frecvenţei acestori infecţii respiratorii. O cerere care poate fi în defavoarea copilului. Răcelile vor scădea ca frecvenţă, pe măsură ce copilul creşte. Dar să-i oferiţi medicamente pentru imunitate, adică aşa-numita stimulare imunitară nespecifică, înseamnă, de fapt, o sabie cu două tăişuri.

Dr. Brânduşa Petrutescu, medic primar imunolog: „Nu trebuie să intervenim asupra sistemului imunitar, el trebuie natural să vină în contact cu bacterii, nu să le introducem noi, pentru că riscăm o stimualare nespeficifică pe toate liniile sale. Este un sistem extrem de complex. Prin această stimulare, nu ştim în ce direcţie porneşte şi poate porni într-o directive greşită,  care să detemine aparita aşa-numitei boli auto-imune.”

Adică sistemul imunitar nu-şi mai recunoaşte  propiile celule şi dezvoltă un răspuns greşit împotriva lor. Aşa apar bolile auto-imune, dintre care cel mai frecvente - tiroidita autoimună sau lupusul.

Revenind la cei mici, mai bine să răcească des decât să fie stimulaţi prin medicamente.

Şi încă o practică printre părinţi: copilului îi curge nasul într-o viroză respiratorie. În acest organ e permis  să folosiţi  doar picături cu apă de mare sau ser fiziologic. Nu antibiotice, ne spune chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, medic primar pediatru: „La copil, există contraindicaţia de folosi orice picături. Nu mai trebuie pus nici un fel de picături care să conţine mai ales antibiotic.”

Cu antibiotice prăbuşiţi imunitatea locală a nasul. Adică nu îi daţi voie să reacţioneze la virusurile cu transmitere respiratorie.

Medicii avertizează: Nu le dați copiilor sirop de tuse!
Medicii avertizează: Nu le dați copiilor sirop de tuse!
daniel nitoiu
Daniel Nițoiu explică avantajele folosirii trotinetei în București: ”Sănătate și corp frumos”
Chiar şi carnea sau laptele pot conţine pesticide. Cum le eliminăm
Ardeiul iute nu ne ajută să slăbim. Ce efecte are asupra organismului
O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm
Călcâiul lui Ahile în rândul bărbaţilor: prostata. Analizele anuale care pot salva vieţi
creier, materie, scoala, invatare,
Ce înseamnă pentru creier materiile multe, grele și puțin importante de la școală