Atentie la tratamentele homeopate. Plantele, la fel ca si medicamentele, pot avea efecte adverse grave
Am un nod in gat. Intru in primul magazin naturist si cer un sfat. Primesc imediat ceaiuri si extracte bune pentru tiroida. Atata doar ca nodul in gat e doar rarisim un simptom dat de tiroida.
Luate la intamplare, extractele din plante pot fi la fel de toxice ca si medicamentele administrate haotic.
"Nu vreau sa iau medicamente, ma tratez in prima farmacie naturista. Si ma sfatuiesc cu vanzatorul". Atentie, insa, plantele fac la fel de mult rau ca orice alta subsnta chimica luata la intamplare. Rostopasca, de exemplu, produce arsuri in interior. Intoxicarea severa inseamna pericol vital.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Faceti un experiment. Intrati in primul magazin care vinde produse homeopatice. Si spune-ti vanzatorului: "Am un nod in gat! Ce ma sfatuiti sa iau?". O sa primiti, in cel mai scurt timp, o lista de ceaiuri si tincturi care va rezolva problemele tiroidei. Aceasta fara nicio recomandare de la endocrinolog, care sa certifice ca aveti afectiuni ale tiroidei.
"La cata patologie tiroidiana exista, de foarte multe ori se intampla sa gasesti ceva in tiroida, chiar daca manifestarea e un nod in gat. Deci e corect sa vii sa verificai tiroida pentru ca e o patologie foarte frecventa. Acest nod in gat tine foarte rar de disfunctia tiroidiana. In general nodul in gat tine de anxietate si de psihiatrie", a explicat dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog.
Mai exact, in 95% din cazuri, nodul in gat este un simptom psihiatric. Anxietatea este o boala care se descrie prin ingrijorari excesive si incontrolabile privind evenimente de viata cotidiene. Boala se trateaza de catre psihiatru, pentru ca e imposbil de gestionat de unul singur.
Asadar, nu va jucati cu atitudinea: plantele imi reduc simptomele, chiar daca nu am un diagnostic precis.
"E mai ieftin decat medicamentul, e ceva ce ai la indemana. Toata lumea are proasta perceptie ca, daca e din plante, nu are cum sa-ti faca rau, desi multe dintre medicamente sunt extrase din plante si multe sunt otravuri", a spus dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.
Luam un exemplu. Extractul de rostopasca arde pielea si astfel poate fi folosit pentru cauterizarea negilor. Dar, "sucul acelei plante are un efect caustic. Daca te arde pe piele, imagineaza-ti ca irita foarte tare si esofagul si tubul digetiv. Poate poti sa tratezi o indigestie cu ceai de rostopaca, dar e o planta care in concentratie mai mare are mult mai multe efecte toxice decat beneficiile pe care le-ar da intr-o indigestie.
Rostopasca, crusinul si senna ard intestinul si astfel au efecte laxative", explica dr. Luminita Marinescu.
Dar se folosesc doar la indicatia medicului, in intervalul de timp si in concentratia recomandata de acesta. Intoxicatiile severe cu rostopaca au potential fatal.
Mai mult, orice planta e posibil sa ponteze efectele medicamentelor alopate. De aceea, cand primiti o reteta, intrebati-va medicul daca puteti sa beti ceaiurile preferate. Ceaiul de sunatoare, spre exemplu, nu se bea in combinatie cu antibioticele.
Sunatoare fie poate sa iti creacca sensilitatea la lumina, fie sa creasca toxicitatea anumitor medicamente", a spus dr. Luminita Marinescu.
Orice simptom care va deranjeaza trebuie sa va trimita la medic, pentru un diagnostic. Medicul e cel care va indica un tratament, in care pot fi incluse si plante cu potential curativ.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, csid, plante medicinale, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
27-04-2015 08:51