Respirati greu sau chiar deloc pe nas? Nu abuzati de picaturi si mergeti imediat la ORL si alergolog
Aveti un copil care respira pe gura, desi nu este racit? Iata o situatie care poate fi interpretata drept semn al unei alergii. Rinitele alergice care fac ca nasul sa nu curga, ci sa fie infundat, sunt cele mai peroculoase.
In primele zile dupa nastere, belelusii par sa nu fie capabili sa respire bine. In realitate, tocmai au iesit dintr-un mediu lichid, asa ca pana in jurul varstei de patru luni se obisnuiesc cu... aerul.
"El nu stie sa respire pe nas si nasul e fornait si se pune simplu ser fiziologic", a spus dr. Elena Latcan, medic primar ORL.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Daca vorbim despre un copil mai mare sau despre un adult care respira pe gura si nu pe nas, lucrurile se schimba. Respiratia dificila pe nas face ca secretiile normale sa nu se dreneze in exterior si sa stagneze in spatele nasului. In spatele nasului, la 7 cmentimetri de nari, exista un spatiu liber.
"Si atunci secretiile vin in gat si se asociaza cu un alt simptom, tusea. Necesita invetigatii alergolocie, necesita invertigatii ORL", a spus dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog.
Specialistul ORL verifica daca in nas exista obstructii mecanice, asa cum ar fi polipii.
"Daca se mai adauga o deviatie de sept, atunci nasul nu mai functioneaza deloc", spune dr. Elena Latcan, medic primar ORL.
Asa apar sinuzitele, otitele, dar si laringitele sau chiar pneumoniile. Atentie mare, la varste mici laringitele sunt urgente medicale, deoarece copilul nu mai poate respira. In majoritatea cazurilor insa vorbim despre alergii care nu se manisfesta prin secretii apoase si nici prin stranut, ci prin inflamare cronica a mucoasei nazale. Aveti insa nevoie de un diagnostic cert si nu de picaturi vaso-constrictoare, pe care le puteti lua de la farmacie fara reteta.
"Aceste decongetionate fac ca vasele de sange locale sa fie contractate, adica sa aduca o cantitate mai mica de sange. Ca urmare, nasul nu se inflameaza atat de tare si ai senzatia ca e mai liber", a explicat dr. Monica Schifirnet.
Oganismul insa va cere mai multe astfel de subtante, ca in orice dependenta. Iar efectul va fi din ce in ce mai mai slab. In plus, mucoasa nasului nu se va mai vasculariza normal si vor aparea leziunile.
Daca suferiti de o alergie respiratorie, spre exemplu la polen sau la acarienii din praful de casa, specialistul va invata cum sa evitati cat mai mult substanta la care sunteti hiper-sensibil. Asta desi asa numitele desensibilizari permit oganismului sa devina mai tolerant la polen sau praful de casa. In felul acesta, se reduc sau dispar implicit simptomele de la nivelul nasului.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, ORL, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
16-10-2014 15:26