Legatura dintre sport si consumul moderat de alcool. De ce ambele pot fi un obicei sanatos

Ultima actualizare: 14-10-2014 00:55

Ce au in comun sportul si consumul moderat de alcool? Ambele cresc colesterolul bun - HDL. Colesterolul - o cale sigura de a va proteja de bolile cardio-vasculare.

Problemele apar atunci cand estimam gresit numarul de pahare cu care organismul nostru se impaca. Femeile, de exemplu, tolereaza jumatate din cantitatea pe care o poate bea un barbat fara sa fie in pericol.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a explicat in detaliu. E permis sa beti maximum zece grame de alcool pur pe zi. Un pahar mare de bere sau un pahar mic de vin, de exemplu. Atentie, totusi: femeile tolereaza cam jumatate din cantitatea acceptata de organismul barbatilor.

Dr. Corina Zugravu, consultant nutritie: "Intre femei si barbati exista o diferenta foarte mare in cee ce priveste consumul de alcool la simplu la dublu, din cauza hormonilor. Estrogenii, fata de androgeni, actioneaza diferit in metabolism si atunci femeile au o tolentanta mai scazuta in privinta alcoolului."

Inca un aspect important: ca sa transformati consumul in beneficiu, trebuie sa beti lent, treptat.

Medicii asociaza consumul exagerat cu aproximativ 20 de boli grave. De mai bine de 40 de ani, insa, este studiata in detaliu si legatura benefica dintre bauturile alcoolice naturale si grasimile din sange.

Sa ne imaginam vasele de sange. In interiorul lor, circula LDL colesterol - colesterolul rau. Molecule mici de grasime, care pot intra in peretele vascular, il lezeaza si fac depozite, care impiedica sangele sa circule normal. Asa apare afectiunea denumita atero-scleroza.

LDL colesterol este combatut, in mod natural, de HDL colesterol - colesterolul bun.

Vorbim, asadar, despre molecule mari de grasime care fac un scut protector pe vasul de sange. In cazul oamenilor longevivi, s-au constatat valori mari ale HDL colesterolului. Acesta poate fi crescut prin miscare fizica intensa si, surprinzator, poate, prin consum moderat de alcool.

Asadar, cititi eticheta ca sa aflati concentratia de alcool! Apoi, faceti calculele. Maximum 10 grame de alcool pur pe zi. In plus, pentru un echilibru al grasimilor din sange - vital de altfel - faceti miscare! Aerobic, spinning, maraton, orice sport ce antreneaza grupele mari de muschi. Pe de alta parte, regula este sa mergeti la sala de cel putin 3 ori pe saptamana, cate o jumatate de ora. Daca vi se pare prea greu, e bine sa stiti ca se pune si mersul pe jos. Zilnic, macar 30 de minute, si...in mare graba.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO