SFATURI pentru a cumpara inteligent. Cum va dati seama daca pestele de la magazin este proaspat
Mergeti zilnic la cumparaturi. Cum alegeti cele mai nutritive alimente? Ce va spune eticheta? Cum influenteaza ambalajul calitatea alimentului?
V-ati horarat sa consumati doar ulei presat la rece? Indiferent de tipul acestuia, uleiul presat la rece isi pastreaza calitatile nutritionale daca e pastrat in recipient de sticla, de culoare inchisa insa. Astfel, nu va lua contact cu lumina. Aceasta deoarece valorosii acizi grasi nesaturati, adica motivul pentru care il consumati, oxideaza in contact cu lumina. Sticlele transparente nu ii mentin calitatea nutritionala optima. De asemenea, uleiul presat la rece nu se pastreaza in camere in care temperatura e crescuta - spre exemplu in bucatarie.
Alti acizi grasi nesaturati, pe care organismul nu ii poate produce singur, se gasesc in fructele oleaginoase. De sezon, sunt nucile. Nuca se sparge si, imediat, e recomandat sa ii consumati continutul. Miezul de nuca, in contact cu lumina, de asemenea oxideaza rapid si poate deveni un toxic. De aceea, e preferabil sa cumparati nuci in coaja si nu miez de nuca.
Si tot sanatoasele grasimi nesaturate sunt continute de peste. Dar pestele e un aliment perfect doar daca e consumat in stare proaspata. Va dati seama de prospetime daca va uitati la ochi. Acestia trebuie sa fie perfect limpezi, fara membrane albe. Iar branhiile, trebuie sa fie cat mai aproape de culoarea roz. In felul acesta, cumparati si consumati grasimile bune care va cresc speranta de viata!