Psihologii le recomandă adolescenților care nu se înțeleg cu părinții să se pună în pielea lor

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 15 Martie 2018 09:44
Categorie: CSID

De ce nu m-a băgat mama în seamă? De ce tata nu m-a înţeles niciodată? De ce nu am putut să comunic cu părinţii mei? Din păcate, foarte mulţi adolescenţi încă îşi pun aceste întrebări.

Psihologii le sugerează să le înlocuiască cu o constatare: „atât au putut părinţii mei să facă pentru mine". Din păcate, foarte mulţi adolescenţi încă îşi pun aceste întrebări.
 
Alfred Dumitrescu, psiholog: „Eu n-o să fiu niciodata că ai mei, eu n-o să fac niciodată cum au făcut ai mei. Şi peste 10-15-20 de ani, ce vedem? Vedem o repetiţie spectaculoasă a felului în care în familia de origine s-au petrecut lucrurile.”
 
De ce?
 
Alfred Dumitrescu, psiholog: „Vă dau un exemplu. Fiecare dintre noi are un anumit stil de mers. În mod obişnuit, dacă ni se spune nu mai merge aşa, mergi în alt fel. N chinuim îngrozitor, poate reuşim, dar apoi revenim la mersul nostru.”
 
Nu o să fac ca mama sau că tata înseamnă, de fapt, să aveţi tot timpul în minte comportamentul acestora, adică un tip de relaţie pe care v-o luaţi drept referinţă.
 
Bogdana Bursuc, psiholog
: „Numai  ca să reuşesc să ies din capcana asta şi ca ei să nu mai fie sistemul meu de referinţă. E foarte important să mă aşez în locul meu de copil şi să nu-i judec!”
 
„Sunt furios”, „sunt supărat”, „o să le arăt eu lor” se pot transforma într-o atitudine de înţelegere. Mama şi tata au făcut ceea ce au ştiut ei, cum au ştiut ei, bine sau rău. Atât au putut!
 
Bogdana Bursuc, psiholog:Eu ajung să accept că părinţii au oferit tot ce au putut. O serie de lucruri nu au fost bune şi nu au fost potrivite pentru mine, dar nu au fost făcute cu scopul de a mă răni. Eu nu-I mai judec şi, cumva, îmi recapăt libertatea asta de a fi cum cred eu de cuviinţă, după măsură şi după puterea mea.”

În acest moment, indiferent de vârstă, vă daţi libertatea de a acţiona după imaginaţia dumneavoastră și nu după modelele pe care le-aţi văzut la mama şi la tata.

Gestul de compasiune al unei chelnerițe pentru un bătrân neajutorat, răsplătit cu o bursă de studii
Gestul de compasiune al unei chelnerițe pentru un bătrân neajutorat, răsplătit cu o bursă de studii
plans
"Plângi cât vrei, cât simți nevoia! Stau cu tine!" Recomandările medicilor pentru trăirile emoţionale
Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos
"Telemeaua de Sibiu", produsă în sudul ţării sau chiar peste graniţă. Ce punem în realitate pe masă
Fostul fotbalist Ionel Dănciulescu, despre un stil de viaţă sănătos şi preferinţele culinare
Motivul pentru care statul îndelung pe scaun, la calculator, ne afectează echilibrul
Motivul pentru care fumătorii ajung în sala de operație, înainte de 40 de ani
Pastile
Ce riscați dacă luați antibiotice când aveți gripă. Avertismentul medicilor